Bravo!

ZEMLJA OD 50.000 STANOVNIKA SRUŠILA ČETVOROSTRUKOG PRVAKA SVETA: Na korak su od Eura, napravili veće čudo od Srbije!

Autor Nikola Lalović

Srbija je pobedila favorizovanu Norvešku, ali ovo što je uradila ekipa Farskih Ostrva je stvarno za divljenje.

Izvor: Tweet/Rasmus Boysen

Dok smo mi gledali veliku pobedu Srbije nad Norveškom fantastičnim pogotkom Uroša Borzaša u poslednjim sekundama meča, malena Farska Ostrva su napravila pravu senzaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i sada su u igri za odlazak na to veliko takmičenje!

Ova malena oblast koja je u sastavu Kraljevine Danske, ali ima veliku autonomiju i ima odvojene reprezentacije u svim sportovima ima veliku tradiciju rukometa,. ali sada su pobedom nad Rumunijom 28:26 napravili ogroman uspeh. Zemlja od 52.000 stanovnika trijumfovala je nad državom od 19.000.000! 

Nakon pobede igrači i navijači su burno proslavili ovu veliku pobedu nad nekadašnjom rukometnom silom! Rumunija je tokom 60-ih i 70-ih četiri puta bila svetski prvak, a sada ulažu veliki novac u ovaj sport i njihov najboljih klub Dinamo Bukurešt je prošao u nokaut fazu Lige šampiona. 

U dvorani u Toršavnu 1.700 ljudi slavilo je veliki trijumf, a najbolji u pobedi bio je Hakun Vest av Teigum, 21-godišnji rukometaš koji će na leto pojačati Fuhse iz Berlina. On je sa desnog krila dao 11 golova, dok je srednji bek Elijas Eliefsen dao devet asistencije i dodao pet golova,. dok je pet golova i pet asistencija imao Oli Mitun, takođe srednji bek.

Iz svake od osam grupa kvalifikacija za Euro po dve najbolje ekipe idu dalje, a uz to i četiri najbolje trećeplasirane selekcije će se plasirati na Euro. Farska Ostrva su trenutno treća na tabeli nakon ove pobede, ali su u poretku trećeplasiranih takođe treći i imaju šansu za prolaz dalje i plasman na veliki turnir. U njihovoj grupi Austrija sa tri pobede skoro sigurno ide na Euro, dok Rumunija, Farska Ostrva i Ukrajina imaju po jedan trijumf.