Ostali sportovi

IZMAKLA MU POBEDA, ALI IMAMO NOVOG SVETSKOG ŠAMPIONA: Norvežanin "poleteo" na Novogodišnjoj turneji i doleteo do titule!

Autor Nikola Lalović

Halvor Egner Granerud je novi svetski šampion u ski skokovima!

Izvor: Profimedia

Imamo novog svetskog šampiona - ime mu je Halvor Egner Granerud! Drugog dana takmičenja u Vikersundu prvo smo videli svetski rekord u ženskoj konkurenciji kada je Ema Klinec skočila 226 metara na letaonici u ovom norveškom gradu, a zatim je domaći takmičar Halvor Egner Granerud već posle prve serije skokova osigurao prvo mesto u konačnom poretku Svetskog kupa u ski skokovima.

On je sa letom od 234 metra bio ubedljivo prvi nakon prve serije ispred Štefana Krafta, ali ono što mu je donelo titulu je to što je David Kubacki, drugi u generalnom plasmanu odustao od takmičenja zbog privatnih razloga i ostao je bez poena. S obzirom da je do kraja takmičenja u Svetskom kupu ostalo da se skače jednom u Lahtiju i dva puta na Planici, a da sada Granerud ima preko 400 bodova više od svog prvog pratioca sve je gotovo i on je svetski prvak! 

U Vikersundu drugog dana je bio prvi posle pre serije, ali je na kraju Štefan Kraft bio ubedljivo prvi, dok je Granerud uzeo srebro, a daleko iza njih dvojice plasirao se Anže Lanišek koji je bio treći. 

Granerud je ove sezone 18 puta bio na podijumu, a ostvario je čak 11 pobeda, a iako je na startu sezone David Kubacki vodio u Svetskom kupu, a Anže Lanišek ga je pratio, od Novogodišnje turneje pa nadalje nije bilo nikakve konkurencije neverovatnom Norvežaninu. Osvojio je "Četiri skakaonice", sada je bio prvi i u plasmanu "Raw Air" turneje koja se održava u Norveškoj i do kraja sezone će skakati samo za prestiž jer je sve rešeno i on je novi svetski šampion. 

Granerudu je ovo druga titula svetskog šampiona u karijeri pošto je bio prvi u Svetskom kupu i u sezoni 2020/21, kada ga je na drugom mestu pratio Nemac Markus Ajzenbihler, a treći je bio Kamil Stoh.