Počivaj u miru

TUGA - PREMINUO NAJLEGENDARNIJI AUSTRALIJSKI SPORTISTA: Svi pamte njegovo finale odirano u krvi, sa polomljenom vilicom!

Autor Nikola Lalović

Preminuo je sigurno najlegendarniji igrač australijskog fudbala ikada, Džon Satler.

Izvor: Youtube/NRL on Nine

Tragične vesti dolaze iz Australije gde je preminuo Džon Satler, verovatno najlegendarniji igrač australijskog fudbala u istoriji. Ovaj sport, mešavina ragbija i fudbala, najpopularnija je igra u Australiji, a Satler je bio kapiten Južnog Sidneja u najslavnijim danima ovog tima. 

Od 1967. do 1971. godine "Rabitosi" kako je nadimak ovom timu su uspeli da osvoje četiri uzastopne titule sa njim na čelu tima, a slika nakon finala sa Menlijem 1970. godine kada saigrači nose Satlera na ramenima nakon što je gotovo ceo meč odigrao sa polomljenom i krvavom vilicom postala je jedna od najčuvenijih slika australijskog fudbala ikada.

Njegov sin Skot je kasnije krenuo očevim stopama, postao je takođe sjajan sportista, a upravo je on u junu 2021. godine otkrio da se Džon Satler bori sa demencijom od starta 2020.

"Ako je iko simbol duha Južnog Sidneja to je Džon Satler. Njegova krv je crvena i zelena. Uradio bi sve za svoje saigrače, nikada nije posustajao, uvek je bio vođa. Voleli su ga svi sa bilo kakvom vezom sa Rabitosima, bilo da su njegovi bivši saigrači koje je predvodio do slave ili običan čovek koji je voleo Južni Sidnej. Saučešće njegovom sinu Skotu i celoj porodici, bivšim saigračima i svim njegovim prijateljima", rekao je sadašnji direktor ovog kluba Nik Papas.

Satler je odigrao 197 mečeva za Rabitoze od 1963. do 1972. godine, a zauvek će se pamtiti momenat iz velikog finala 1970. godine kada mu je Džon Baknel polomio vilicu na startu meča. Ostao je na terenu Satler, Južni Sidnej je pobedio 23:12, a evo te čuvene slike: