Ne nastupaju!

"KOSOVO" KRENULO NA EVROPSKO PRVENSTVO, ŠPANIJA REKLA NE: Njihovi simboli ZABRANJENI, odmah se oglasio komitet!

Autor Dušan Ninković

Izdali su saopštenje, žalili se MOK-u, ali čini se da je slaba vajda od njihovih protesta.

Izvor: Twitter/NOCKOSOVO/printscreen

Samo nedelju dana nakon što je bokserka "Kosova" Donjeta Sadiku imala probleme u karijeri jer joj nije dopušteno da nastupi na Svetskom prvenstvu u Indiji, slična situacija dogodila se karatistima iz južne srpske pokrajine! Iako su očekivali da će u Španiji, tačnije Gvadalahari, imati priliku da se bore za medalje na evropskom prvenstvu - organizator turnira im je javio da njihovi simboli neće biti isticani zbog čega oni neće ni nastupiti!

Ovo je na zvaničnom sajtu jutros, nekoliko sati pred početak Evropskog prvenstva u karateu, saopštio "Olimpijski komitet Kosova". Po njihovim rečima, Španija je poslednjih godina počela da popravlja tretman prema predstavnicima njihove "države", pa ih ovakva odluka čudi i zbog toga očekuju da reaguje i Međunarodni olimpijski komitet.

"Olimpijski komitet Kosova sa velikom zabrinutošću doživljava diskriminaciju naših sportista od strane država koje i dalje mešaju politiku sa sportom. Ne po prvi put Španija je u centru pažnje, vraćajući stari 'režim' našim sportistima, uprkos tome što su pre nekoliko godina imali ispravan stav o našim sportistima. Zbog nepriznavanja naše države, našoj karate reprezentaciji nije dozvoljeno da se ravnopravno takmiči sa ostalim takmičarima na Evropskom prvenstvu koje se očekuje danas u Gvadalahari u Španiji. Organizator ih je obavestio da lokalne institucije nisu dozvolile organizatoru da istakne naše državne simbole. Olimpijski komitet Kosova, koji je u kontaktu sa FKK, odmah je obavestio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), od kojeg očekuje brz odgovor, kako naši karatisti ne bi izgubili još jedno važno takmičenje, kao što se pre nekoliko nedelja desilo sa Evropskim prvenstvim mladih na Kipru. Evropsko u Gvadalahari je takođe kvalifikaciono takmičenje za Evropske igre Krakov 2023", navodi se u saopštenju.

Evropsko prvenstvo u karateu održava se od 22. do 26. marta, a "Kosovo" se nadalo da će na ovom takmičenju imati sedam predstavnika. Sa druge strane, tim Srbije broji čak 18 članova. Španija je jedna od najuticajnijih zemalja sveta koja ne priznaje jednostrano proglašenu samostalnost "Kosova", a u prošlosti su tamošnji komentatori izbegavali da izgovaraju ime protivnika kada su se fudbalske reprezentacije Španije i južne srpske pokrajine sastale u kvalifikacijama.