Ostali sportovi

RUSI I BELORUSI NEKA IDU NA OLIMPIJSKE IGRE, ALI POD JEDNIM USLOVOM Oglasio se prvi čovek MOK-a, važna poruka pred Pariz

Autor Mladen Šolak

Međunarodni olimpijski komitet se oglasio o sportistima iz Rusije i Belorusije.

Izvor: Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas je saopštio da je preporučio međunarodnim sportskim federacijama da u sistem takmičenja uključe ruske i beloruske sportiste u pojedinačnim sportovima, ali pod neutralnom zastavom, prenela je agencija Fonet.

Kako je navedeno, u pisanoj izjavi predsednika MOK Tomasa Baha se navodi da je na sednici Izvršnog odbora MOK odlučeno da uključivanje u takmičenje Rusa i Belorusa u ekipnim sportovima ne može biti uzeto u razmatranje. Bah je istakao da za sada nisu odlučivali da li će ruski i beloriski sportisti u pojedinačnim sportovima moći da učestvuju na letnim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i zimskim Olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d'Ampeco 2006. godine. Prema njegovim rečima, odluka o tome biće doneta u odgovarajuće vreme i bez vezivanja za rezultate prethodnih kvalifikacija.

Donoseći odluku o povratku Rusa i Belorusa u pojedinačnim sportovima, Izvršni odbor je imao u vidu nedavnu presudu Suda pravde Evropske unije da nikakve sankcije ne mogu biti zasnovane samo na posedovanje pasoša određene države, niti se mogu primeniti samo na osnovu nacionalne pripadnosti, kazao je Bah.

Pored toga, uzet je u obzir i hitan zahtev Specijalnog izvestioca za oblast kulturnih prava i Specijalnog izvestioca za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Bah je naveo da sankcije protiv odgovornih za rat moraju ostati na snazi, što znači da Rusija i Belorusija ne mogu organizovati međunarodna sportska takmičenja i da nijedan ruski ili beloruski državni zvaničnik ne može biti pozvan ili akreditovan za bilo koje međunarodno sportsko takmičenje.

Ruski i beloruski sportisti isključeni su iz međunarodnih takmičenja u februaru prošle godine, a u decembru je MOK najavio da bi oni mogli da se vrate u pojedinačnim sportovima.

Nakon toga je Ukrajina zapretila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu, a Bah je podsetio na osnovno načelo MOK da je zabranjen upliv politike u sport i upozorio međunerodne sportske fedefracije da nemaju pravo same da odlučuju ko može, a ko ne može da učestvuje u takmičenjima koja organizuju.