SVAKA ČAST!

ZEMLJA OD 50.000 STANOVNIKA IDE NA EVROPSKO PRVENSTVO: Čudo nad čudima, a ne znate da ih pokažete na mapi! (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Farska Ostrva su gotovo sigurno obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo u rukometu, što je najveći uspeh bilo kog njihovog timskog sporta.

Izvor: YouTube/EHF Home of Handball/Screenshot

Rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je plasman na Evropsko prvenstvo, a jedan od potencijalnih protivnika na završnom turniru mogla bi da nam bude i reprezentacija Farskih Ostrva!? Zemlja, odnosno autonomna pokrajine Danske, u kojoj živi svega 50.000 stanovnika, nadomak je senzacionalnog plasmana na EURO koje se 2024. godine održava u Nemačkoj. Ne treba naglašavati da bi im to bilo prvo učešće...

Farska Ostrva su u pretposlednjem kolu kvalifikacija savladali Ukrajinu (33:26) i tako su se "popeli" na treće mesto u grupi, što će najverovatnije biti dovoljno da se plasiraju na završni turnir, osim ako ne dođe do velikog iznenađenja u poslednjoj rundi protiv Austrijanaca (peti u grupi).

Čak i da ih Austrija pobedi, Ukrajini je potrebno da savlada Rumuniju sa sedam golova razlike da bi "skinuli" Farska Ostrva, a podsetimo da je u prvom susretu ovih rivala - naš sused slavio sa osam golova razlike. Dakle, malo je verovatno... Dodajmo i to da četiri od osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama idu na EP, a u tom poretku Farska Ostrva su trenutno na trećem mestu i bilo bi čudo da ih preskoče još dve ekipe.

Ono što je posebno senzacionalno je da ne da bi ovo bio prvi plasman njihove rukometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo, nego i prvi ikada za njihove timske sportove. Ipak, ništa nije slučajno jer su talentovani poput Danaca, pa ih je predvodio sjajni mladi Eilas Elefsen koji će od leta igrati za Kil. Ima samo 20 godina i važi za jednog od najtalentovanijih igrača današnjice, pa je mrežu Ukrajine "napunio" sa 13 golova. 

Evropsko prvenstvo održava se od 10. do 28. januara 2024. godine u Nemačkoj. Igraće se u šest gradova - Dizeldorf, Keln, Berlin, Hamburg, Minhen i Manhajm.

Farska Ostrva - Ukrajina
Izvor: YouTube/EHF Home of Handball