Napred!

DUŠANOVA KARIJERA TRAJE 30 GODINA, A ON NE SMANJUJE GAS! Počela je JUBILARNA sezona - piše istoriju srpskog sporta!

Autor Dušan Ninković

Ove sezone ćemo Dušana Borkovića gledati na sedam trka širom Evrope, a možda i na još nekoliko njih ako mu budu potrebni bodovi.

Izvor: ATA Images/Dušan Milenković

Najbolji srpski automobilista piše istoriju domaćeg sporta - trkom u Portugalu Dušan Borković (38) je započeo svoju 30. sezonu u karijeri. Bilo je tu svega, od kartinga u koji je ušao kao dečak, preko relija i brdskih trka koje su izuzetno zahtevne, pa do kružnih staza širom sveta na kojima pod zastavom Srbije beleži istorijske uspehe za naš sport.

I u Portugalu je moglo da bude mnogo bolje nego što je ispalo na kraju. Nije Dušan ništa kriv, bio je žrtva u trkačkom incidentu koji se redovno dešavaju, a pre toga je postalo jasno da će i u TCR šampionatu biti ravnopravan sa konkurencijom. Inače, Dušan Borković će se tokom ove sezone susresti sa jednim od najzanimljviijih sistema u svetskom automobilizmu!

Čak hiljadu vozača na različitim krajevima sveta voziće TCR-ov "World Ranking" šampionat kako bi se na kraju sezone izborili za mesto u finalu. Makao, koji je poslednja destinacija sezone i pravo finale, posetiće samo 60 najboljih, oni koji sakupe najviše poena do tog trenutka. Nakon prvog vikenda u kojem je jednu trku završio, a na drugoj doživeo udes, Borković ima četiri osvojena boda i zauzima 16. mesto u svojoj grupi. 

Borković će imati najmanje sedam trkačkih vikenda u kojima će pokušavati da napravi jedan od najvećih uspeha karijere. Ukoliko mu pođe za rukom da se nađe među 60 najboljih - a rang liste će izlaziti sredom jer trke nose različiti broj bodova - Srbija će imati za koga da navija čak i u finalu ovog prestižnog takmičenja. Istina, biće veoma teško, pre svega jer Dušan Borković ne vozi za fabrički tim i po prvi put nastupa u "Elantri", Hjundaijevom modelu koji mu do sada nije bio tako dobro poznat.

"Dugo sam vagao kojim putem treba da idem, u kojem autu, sa kojim timom... Nisam imao nikakve testove, tek treba da se naviknem na automobil koji ću voziti. Biće nerealno da pobeđujem vozače fabričkih timova", rekao je Dušan Borković koji će voziti za "Target", nakon što je taj tim odlučio da se vrati u karavan.

Borković je već od malih nogu pokazao ljubav prema automobilizmu. Njegov otac bio je veliki šampion Jugoslavije u nekoliko različitih kategorija, a Dušan je već kao dečak seo u karting i volan više nije ispuštao iz ruku. Ovo su samo neki od najznačajnijih rezultata u Borkovićevoj karijeri:

  • Evropski šampion u brdskim trkama (212)
  • Evropski šampion u kupu turing automobila (2015)
  • Šampion TCR Istočna Evropa (2019)
  • Osvajač Srbija relija
  • Višestruki šampion Srbije u raznim kategorijama