Ostali sportovi

REKORD LIGE ŠAMPIONA DRŽI SRPSKI KLUB I ON STOJI 35 GODINA: Barselona hoće da ga sruši, ali mora da čeka još godinu dana

Autor Nikola Lalović

Barselona ide po titulu, a onda se nada da će srušiti neoborivi rekord našeg najvećeg rukometnog kluba!

Izvor: Profimedia

Dobili smo sva četiri učesnika Fajnal fora rukometne Lige šampiona! U Keln će ići branilac titule Barselona koja je bila bolja od danskog GOG-a u oba meča, prebogati PSŽ koji je savladao Kil u dvomeču, nemački Magdenburg koji se namučio u mečevima sa Vislom i Kjelce koji je uspeo da preživi finansijske probleme i skoro gašenje, a u četvrtfinalu je savladao Vesprem. 

Barselona će braniti titulu osvojenu prošle godine u dramatičnom finalu protiv Kjelcea, a dok čekamo žrebanje polufinalnih parova Barselona se približava neverovatnom rekordu koji ne može da padne već 35 godina!

Ovo je peto uzastopno polufinale Lige šampiona za Barselonu pošto su od 2019. godine do sada igrali na F4 svaki put. Ipak, fali im još jedno pojavljivanje naredne sezone da izjednače rekord koji je postavila Šabačka Metaloplastika sredinom osamdedestih. Od 1983. do 1988. godine Metaloplastika je bila u polufinalima Lige šampiona, čak šest puta zaredom! 

Prvo su u sezoni 1982/83 poraženi od CSKA iz Moskve, naredne sezone su u polufinalu dobili mađarski Honved, ali su u finalu sedmercima izgubili od Dukle iz Praga! U sezoni 1984/85 nije bilo zaustavljanja pa je došla i prva titula šampiona Evrope i to nakon pobede protiv Atletiko Madrida sa ubedljivih 49:32 u dvomeču. Naredne godine su u finalu dobili Vibržeže iz Gdanjska sa 54:52. Isti taj tim ih je u sezoni 86/87 savladao u polufinalu, a poslednje pojavljivanje među evropskom elitom bilo je naredne sezone kada je CSKA iz Moskve prošao na više postignutih golova u gostima. To je bila generacija Isakovića, Vuovića, Vukovića, Portnera, Cvetkovića, Bašića, Mrkonje...

Sada ostaje da se vidi prvo šta će Barselona uraditi na ovom Fajnal foru, a onda i da li će naredne sezone Ekipa u kojoj igraju Hampus Vane, Blaž Janc, Aleš Gomez, Domnen Makuc, Dika Mem i Melvin Ričardson pojačanaHaime Galjegom i Havijerom Rodrigezom, parom domaćih pivota, uspeti da izjednači rekord najveće srpske rukometne dinastije u istoriji.