Ostali sportovi

MAKSU DOVOLJNA JEDNA KRIVINA! Zastrašujuća dominacija šampiona, niko mu ništa ne može u Formuli 1

Autor Dušan Ninković

Maks Ferstapen je n Hungaroringu došao do devete pobede ove sezone, dok je na preostale dve bio na drugom mestu. Jednostavno, niko mu ništa ne može.

Izvor: Profimedia

Holandski vozač Maks Ferstapen ostvario je sedmu uzastopnu pobedu, devetu u 11 trka ove sezone, pa je sve bliže osvajanju treće šampionske titule u Formuli 1, možda i pre letnje pauze. Nešto slabije izdanje u kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske nadoknadio je već u prvoj krivini kada je obišao osvajača "pola" Luisa Hamiltona, tako da nije prepuštao lidersku poziciju sve do kraja.

Najbolji od "ostatka sveta" bio je Lando Noris koji je drugu trku zaredom na drugom mestu. Meklaren je bio očajan na startu sezone, ali u poslednjih nekoliko trka su popravili bolid i sada deluju bolje i od Aston Martina, Ferarija i Mercedesa, posebno jer za razliku od njih imaju jasnu strategiju u trci.

Meklaren je blistao i u kvalifikacijama, a nije mnogo nedostajalo da se na podijum opet popne i mladi Oskar Pijastri. Završio je na kraju na petom mestu, što je danak neiskustvu, dok je Lando Noris u završnici trke pokazao da je najperspektivniji vozač današnjice jer je uprkos velikom pritisku Serhija Pereza - uspeo da mu odoli. Na kraju, Perez je odustao od jurnjave za drugim mestom jer mu je "visilo" i treće zbog potrošnje guma koje je uništio u poteri za Norisom, što je umalo iskoristio Luis Hamilton. Ipak, nedostajalo mu je još nekoliko krugova da bi obišao Meksikanca...

Šesti kroz cilj prošao je Džordž Rasel iz Mercedesa, kome je to mesto poklonio Šarl Lekler iz Ferarija zbog prekoračenja brzine u pit-stopu, ali je makar bio ispred svog kolege Karlosa Sainca. Poslednji u bodovima završili su Aston Martini - Fernando Alonso, pa Lens Strol. Tragičari vikenda su Esteban Okon i Pjer Gasli koji su se sudarili u prvom krugu i ispali iz trke, dok ni Alfa Romeo - čiji su vozači Botas i Džou imali odlična startna mesta - ne može da bude srećan sa 12. i 16. mestom. Povratnička trka Danijela Rikarda u Alfa Tauriju takođe nije bila bombastična, pošto je prošao kao 13. kroz cilj.

Nakon 44. pobede u kariji, Maks Ferstapen je došao do 281 boda u šampionatu i sada ima trocifrenu prednost u odnosu na klupskog kolegu Serhija Pereza (171). Slede zatim Alonso (139), Hamilton (133), Rasel (90), Sainc (87), Lekler (80), Noris (60)... Već idućeg vikenda vozi se Velika nagrade Belgije na kojoj ćemo gledati i sprint trku.

BONUS VIDEO: