Plivanje

PAO I POSLEDNJI SVETSKI REKORD MAJKLA FELPSA! Došao lično kod naslednika - pogledajte kako sada izgleda! (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Amerikanac pružio ruku novom plivačkom šampionu.

Izvor: Profimedia

Pao je i poslednji svetski rekord koji je držao legendarni američki plivač Majkl Felps, u trci na 400 metara mešovitim stilom. Novi vlasnik svetskog zlata i rekorda je Francuz Leon Maršan (21), koji je u toj disciplini na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. bio šesti. Ipak, u međuvremenu je napravio "bum", prošle godine je postao šampion sveta u toj trci, kao i u trci na 200 metara mešovitim stilom, kao i srebro na 200 metara "leptir".

Momak iz Tuluza, inače student koledža Arizona, nadmašio je velikog Felpsa (38) koji mu je lično čestitao taj uspeh u nedelju u Fukuoki, koja je ponovo centar plivačkog sveta. Amerikanac se drugi i definitivni put povukao 2016. godine, kao osvajač više zlatnih medalja nego 161 zemlja sveta.

Mnogi ga smatraju najvećim plivačem svih vremena nakon što je osam puta bio proglašavan za najboljeg plivača sveta, a neki ga smatraju i najvećim sportistom u celini. U Atini 2004. je osvojio čak osam olimpijskih medalja, u Pekingu je osvojio osam medalja i oborio rekord Amerikanca Marka Špica koji je 1972. osvojio sedam, ali je uvek ostala kontroverza iznad one koju je osvojio u trci na 100 metara "leptir", zvanično za stoti deo sekunde.

Izvor: Profimedia

Ta nezaboravna trka za zlato završena je žalbom srpskog tima, posle kojeg je analiziran video snimak završnice "frejm po frejm", a slike nisu odmah dostavljene novinarima odlukom Omege, koja je u to vreme bila Felpsov sponzor. Naravno, to je takođe podgrejalo kontroverze, ali i bez obzira na tu trku, jedna medalja i kontroverzna pobeda ne može da utiče na sve ostalo što je Felps uradio za sport u celini.