MONDO TEMA

OVO JE NOVA VATERPOLO REPREZENTACIJA SRBIJE: Bombarder, sedam debitanata i Dekijeva desna ruka - KLANJA im se i Prle!

Autor Milutin Vujičić

Upoznajte novu, podmlađenu reprezentaciju Srbije u vaterpolu koju čine neka poznata imena, ali i čak sedmorica debitanata na velikim takmičenjima. Sve ih sjajno predvodi Uroš Stevanović.

Izvor: MN Press

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je danas Italiju 14:13 posle boljeg izvođenja peteraca i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva. Da je danas 25. jul 2021. godine, bila bi to najobičnija vest iz vaterpola u Srbiji, međutim nakon "poslednjeg plesa" šest velikana našeg državnog tima i podmlađivanja reprezentacije, čekali smo čak dve godine, još od Olimpijskih igara u Tokiju, da se naš tim plasira u samu završnicu turnira.

Da je u pitanju veliki uspeh najbolje govori čestitka legendarnog Andrije Prlainovića koji je "kao na iglama" gledao nastup naše reprezentacije u Fukuoki, a bez ikakve sujete je odmah poručio da je to jedna od NAJVEĆIH pobeda  istoriji našeg vaterpola. A samo oko njegovog vrata završilo je 30 medalja... Te njegove reči odgovor su i na sve glasnije prozivke da je vaterpolo u Srbiji "mrtav" i da posle penzionisanja "šestorke" ne možemo da se takmičimo za drugima, ali je strpljenje selektora Uroša Stevanovića i vera u mlade dovela do prvog ozbiljnog rezultata nove generacije!

Upravo je Uroš Stevanović (41) nastavio tamo gde je stao najtrofejniji vaterpolo trener Dejan Savić, a nešto je i naučio uz rad sa njim. Od 2014. do 2018. godine je bio pomoćnik selektora Srbije, potom je radio i sa juniorima, dok je dobro poznato i da je velike uspehe pravio i sa Radničkim iz Kragujevca. Nije ga išlo po dolasku na klupu "delfina", lestvica je visoko podignuta, ređali su se šokantni porazi, ali čini se da je sada pronašao pravu formulu i da mu igrači veruju.

Izvor: Profimedia

U ovoj selekciji nema više Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Stefana Mitrovića, Duška Pijetlovića, Gojka Pijetlovića i Milana Aleksića, sa timom nije ni najbolji srpski vaterpolista Dušan Mandić koji nije "psihički i fizički spreman" posle burnog odnosa sa Novim Beogradom, da bi se ovog leta iskristalisala tri predvodnika novog talasa: iskusni golman Branislav Mitrović (Turkoan), kapiten Nikola Jakšić (Novi Beograd) i bombarder sa levog krila Strahinja Rašović (Vašaš). Naravno, uz fantastične nastupe i svih ostalih igrača koji su na raspolaganju Stevanoviću u Fukuoki.

Vladimir Mišović iz Crvene zvezde (21) imao je tokom turnira nekoliko dobrih odbrana i mnogo je naučio uz Mitrovića. Osim Jakšića, Novi Beograd ima još četvoricu igrača: mladog Marka Radulovića koji je protiv Italije imao nekoliko poteza koji se ne vide "golim okom" i koji su doneli golove Strahinji Rašoviću, potom Vasilija Martinovića i Đorđa Vučinića koji su pogađali u samoj završnici utakmice sa "azurima", kao i malo iskusnijeg Radomira Drašovića.

Izvor: MN Press

Od igrača koji nastupaju u Srbiji tu su još i Vuk Milojević (Crvena zvezda) i Filip Janković (Radnički), dok značajnu ulogu imaju i Nemanja Ubović (Vuljagmeni), strelac gola na 47 sekundi do kraja za penale, sve bolji sidraš Đorđe Lazić (Breša) kao i "doktor odbrane" Sava Ranđelović (Vašaš) koji je zajedno sa zlatnom generacijom pokorio svet.

Nadamo se da ćemo i uz ovu novu generaciju srpskog vaterpola uskoro da dopišemo predznak "zlatni", pošto su sada na dve pobede daleko od tog sna, odnosno jedna nas deli od plasmana na Olimpijske igre. Prvo ćemo sa Grčkom igrati u četvrtak od 10 časova za plasman u finale, dok je eventualno finale protiv nekog sa druge strane žreba u kome su: SAD, Mađarska, Francuska i moćna Španija.

Izvor: RTS/screenshot

Već sada može da se kaže da su vaterpolisti napravilo pravo malo čudo jer su sa sedmoricom debitanata došli do polufinala u vaterpolu na Svetskom prvenstvu u vodenim sporta došli poslednji put pre šest godina. Alal vera, momci - verujemo u vas!

BONUS VIDEO: