Ostali sportovi

BLOKIRAĆEMO ULICE I ZASLEPLJIVAĆEMO LJUDE! Sprema se HAOS u Americi

Autor Mladen Šolak

Haos pred trku Formule 1 u Las Vegasu

Izvor: Profimedia

Dok se bliži novembar i prva, istorijska trka Formule 1 u Las Vegasu, isplivavaju zaista neverovatni detalji u vezi sa organizacijom trodnevnog spektakla u "Gradu greha". Prema pisanju američkih medija, Formula 1 je ucenila tamošnje hotele da moraju da plate za svaki pogled ka stazi koja će prolaziti kroz centar grada. A s obzirom na to da je taj grad pre svega poznat po kockarnicama i hotelima, lako je pretpostaviti koliko novca rukovodstvo F1 traži od onih koji još nisu platili.

Duž staze dugačke 6,2 kilometra, mnogi će imati priliku da vide bolide i da ih fotografišu, ali cena tih slika biće zaista ogromna. Prema pismu do kojeg je došao Njujork Post, računica je da će po jednom gledaocu trka koštati 1.500 dolara samo za prava licenciranja. U praksi, to znači da će restoran ili klub sa 1.500 sedišta koja gledaju ka stazi morati da plate 2,25 miliona, bez obzira na to koliko će ljudi moći da prati trku sa krovova, terasa...

Još neverovatnije zvuči navodna pretnja predstavnika prodaje Formule 1, koji su upozorili da će postavljati prepreke poput barikada, tribina ili svetlosnih stubova, koji će pokvariti tim neželjenim gledaocima ugođaj posmatranja trke. "Oni doslovno najavljuju da će sprečavati pogled ljudima ako im ne platimo. Deluje ludo da traže novac za javni događaj, koji se održava na ulicama!", rekao je jedan neimenovani vlasnik kazina u Las Vegasu.

Prema nezvaničnim izvorima, Rin Vilm, izvršna direktorka trke u Las Vegasu navodno je zapretila da će svetlo biti usmereno prema "nelicenciranim" objektima za praćenje Formule 1. "Zaslepiće ljude koji budu pokušavali da vire i da tako prate noćnu trku", navedeno je. "Postoji prava šansa da postavljaju i prepreke i barikade. Znam da su hoteli uznemireni oko ovoga i pokušavaju da zajedno odluče da li će da plate", tvrdi jedan izvor.