NAVIJAJTE ZA NAS!

KAD VATERPOLISTI SRBIJE IGRAJU ZA FINALE? Sve o meču godine "delfina", Grčka mora da PADNE iz dva razloga!

Autor Milutin Vujičić

Vaterpolo reprezentacija Srbije igra protiv Grčke u 10 časova u Fukuoki za plasman u finale Svetskog prvenstva.

Izvor: RTS/screenshot

Vaterpolo reprezentacija Srbije danas od 10 časova igra polufinale Svetskog prvenstva u Fukuoki protiv selekcije Grčke. U neka ne tako davna vremena, pre samo dve godine, Srbija bi bila izraziti favorit, međutim otkako se u Tokiju naša "zlatna generacija" oprostila, menjali smo i mi navike. Jednostavno, bilo je potrebno vreme novoj generaciji vaterpolista da stasa i da se osamostali, pa je ovo prvo polufinale koje "delfini" igraju od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Takođe, ovo je prvo polufinale koje Srbija igra u polufinalu Svetskog prvenstva posle šest godina i nadamo se da ćemo se ovoga puta plasirati u finale, iako je Grčka izraziti favorit. Ipak, bila je i Italija, međutim Srbija ju je iznenadila fantastičnom igrom, borbom i istrajnošću, tako da smo posle boljeg izvođenja penala prošli u polufinale.

U dosadašnjem delu turnira, Grčka nema nijedan poraz. Pobeđivala je Australiju, Kazahstan, SAD i Crnu Goru, međutim samo je protiv autsajdera Kazahstana pokazala moć (18:2). U svim drugim mečevima bile su to vrlo neizvesne utakmice koje su rešene u samoj završnici, tako da su plasman u polufinale preko Crne Gore ostvarili u poslednjim sekundama meča preko Dimitrosa Skupakisa iz Novog Beograda.

Što se tiče Srbije, takmičenje smo počeli porazom od Španije (16:14), da bi potom uništili Južnoafričku Republiku (30:5) i nakon boljeg izvođenja penala smo izbacili Crnu Goru (17:5). U osmini finala bili smo bolji od uvek neugodnog Japana (16:10), a zatim od već pomenute Italije koju smo jurili čitavu utakmicu.

Podsetimo, u selekciji Uroša Stevanovića igra čak sedmorica debitanata i nema više Filipovića, Prlainovića, Mitrovića, braće Pijetlović i Aleksića, dok ni Dušan Mandić nije bio "psihički i fizički spreman" za turnir. Zato su na raspolaganju Branislav Mitrović, Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Vladimir Mišović, Marko Radulović, Vasilije Martinović, Đorđe Vučinić, Radomir Drašović, Vuk Milojević, Filip Janković, Nemanja Ubović, Đorđe Lazić i Sava Ranđelović.

Plasman u finale doneo bi Srbiji i direktan odlazak na Olimpijske igre u Parizu, a susret počinje u 10 sati u Fukuoki. Direktan plasman je na RTS, dok ćete tekstualni prenos moći da pratite na MONDU.

BONUS VIDEO: