Ostali sportovi

MAKS OPET RASTURIO SVE, ALI GA "KOŠTAO" MENJAČ! Pljuštala kiša u Belgiji, ali i OTKAZI - smenjeno pola jednog tima!

Autor Milutin Vujičić

Dramatične kvalifikacije u Belgiji. Maks Ferstapen je ponovo bio brži od svih, ali će trku za Veliku nagradu Belgije početi sa šestog mesta.

Izvor: Profimedia

Maks Ferstapen ostvario je ubedljivo najbolje vreme u kvalifikacijama za Veliku nagradu Belgije pošto je za čak osam stotinki bio brži od najbližeg pratioca Šarla Leklera na kišnoj stazi Spa Frankošamp, ali u nedelju neće početi sa "pol" pozicije. Razlog za to leži u činjenici da je uoči trke napravljena promena na njegovom Red Bulu (ugrađen novi menjač) i zbog toga je kažnjen sa pet mesta, odnosno aktuelni šampion će početi sa šestog mesta.

Sa prve pozicije će dakle početi pomenuti Šarl Lekler iz Ferarija, drugi put ove sezone, dok će odmah do njega biti Serhio Perez iz Red Bula koji je konačno imao dobre kvalifikacije. Slede potom Luis Hamilton (Mercedes), Karlos Sainc (Ferari), Oskar Pijastri (Meklaren), pa pomenuti kažnjeni Ferstapen. U najboljih deset su još Lando Noris (Meklaren), Džordž Rasel (Mercedes) i Lens Strol (Aston Martin).

Razočaravajuće kvalifikacije opet je imao Vilijams čija su oba vozača - Albon i Sardžent - eliminisana u prvom delu kvalifikacija, dok se Danijel Rikardo još privikava na Alfa Tauri i počeće tek sa 19. mesta. A nisu se proslavili ni Has, Alfa Romeo...

Problemi se nastavljaju i za Alpinu. Ne samo da imaju poteškoća iz trke u trku - i razočarali su opet u kvalifikacijama jer je Gasli bio 12, a Okon uz razlupano prednje krilo tek na 15. mestu - nego se menjaju stvari na svim nivoima. Iz ekipe odlaze doskorašnji šef Otmar Šafnauer, sportski direktor Alan Perman i tehnički direktor Pet Fraj nakon što su se zaređali vrlo loši rezultati, a već se spominje dolazak Matije Binota, bivšeg šefa Ferarija.

Trka je zakazana za nedelju od 15 časova, dok nam i u subotu sledi interesantan program. U pet do 12 gledaćemo kvalifikacije za sprint trku, a potom i samu sprint trku koja donosi bodove za prvih osam vozača od 16.30.