FORMULA 1

SMENILI MU SVE U TIMU, A ON NA PODIJUMU! Maks opet dominirao, ali je Pjer ipak SENZACIJA dana

Autor Milutin Vujičić

Maks Ferstapen nije dopustio iznenađenje, ali su iza njega stigla dva...

Izvor: Profimedia

Holandski vozač Maks Ferstapen osvojio je sprint trku na Velikoj nagradi Belgije i tako potvrdio svoju dominaciju u Formuli 1, a nisu ga poremetili čak i nemogući uslovi na Spa Frankošampu. Kvalifikacije i sama sprint trka pomerani su zbog jake kiše, vozilo se i iza "sejfti kara", a Ferstapen je još jednom pokazao da je ubedljivo najbolji vozač današnjice i da nije baš sve do njegovog moćnog Red Bula.

Ipak, priča dana su vozači koji su došli iza njega. Oskar Pijastri iz Mekarena, kome je ovo debitantska sezona, uspeo je prvi put u karijeri da se popne na podijum, pa makar bilo to i na sprint trci. Još veće iznenađenje napravio je Pjer Gasli iz Alpine koji je kroz cilj prošao kao treći, posebno nakon burnog vikenda u francuskom timu.

Uoči kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije, Alpina je spemila šefa tima Otmara Šafnauera, sportskog direktora Alana Permana i tehničkog direktora Peta Fraja, pa su praktično "samo vozači" ostali u timu. To kao da je i njih rasteretilo, pa je Gasli odvezao svoju najbolju trku ove sezone i došao je do šest bodova. U bodovima su završili još Karlos Sainc (Ferari), Šarl Lekler (Ferari), Lando Noris (Meklaren), Luis Hamilton (Mercedes) i Džordž Rasel (Mercedes).

košmaran dan imao je Serhio Perez, koji je u jednom trenutku bio blizu bodova, ali je nakon kontakta sa Hamiltonom njegov bolid počeo da otkazuje. Redom su svi počeli da ga pretiču, pa je morao da odustane, kao i Fernando Alonso kome je "preseo" 42. rođendan. Velika nagrada Belgije vozi se u nedelju od 15 časova, a "pol" poziciju osvojio je Šarl Lekler.

BONUS VIDEO: