Ostali sportovi

NIJE PEVAO HIMNU, PA JE NASTAO HAOS! Nepoznati detalji o IZBACIVANJU IZ REPREZENTACIJE!

Autor Nikola Lalović

Proslavljeni srpski vaterpolista Igor Milanović otkrio je do sada nepoznate detalje o problemima u nacionalnom timu pred Olimpijske igre.

Izvor: MN Press

Igor Milanović je u reprezentativnoj karijeri odigrao 349 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, dao je 540 golova, a trofeja ima toliko da ih je teško i nabrojati. Dva puta zlatni na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima, jednom prvak Evrope, sada je pričao o danima reprezentacije Jugoslavije pred raspad zajedničke države. 

On ističe da je sa dolaskom Ratka Rudića na čelo tima situacija popravljena, a upravo je iskusni hrvatski stručnjak bio selektor kada je Milanović dao svoj čuveni pogodak u osmom produžetku finala Svetskog prvenstva 1986. godine protiv Španije. 

"Od 1984. godine, kada je Ratko Rudić došao na čelo reprezentacije, odnosi su postali zdraviji. Pre toga, uvek su sa malim nipodaštavanjem, Dubrovčani i Splićani, gledali na nas Beograđane i Zagrepčane. Uvek je bio neki mali jaz između primoraca i građana, jer je jug bio tada neprikosnoven. Tada je bio jedan nezdravi odnos između njih i ovih starijih gore. Sećam se, kada smo stigli Los Anđeles na pripreme, Ratko Rudić je mangupski odstranio. Bilo je tu dosta stresnih odluka i velikih rezovima", otkrio je Igor Milanović u emisiji "Preživeli" na TV "K1" gde je pričao i o pokojnoj supruzi

Prisetio se i situacije sa Milivojem Bebićem, delom zlatne generacije sa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Čuveni Splićanin se nije na vreme pojavio u reprezentaciji zbog smrti majke, a kako su vremena bila drugačija, to je bio skandal. 

"Sećam se da je Ratko hteo da odstrani Bebića, tada jednog od najboljih igrača sveta, koji je zakasnio jedno popodne. Umesto da dođe uveče došao je ujutru, jer mu je majka umrla. Volim da uzmem ovaj primer, da bih prikazao današnjim generacijama, kakvi su odnosi bili prema reprezentaciji. Dešava se, da je njemu majka umrla i želeo je da ostane još to popodne, uveče i ujutru da dođe. Ratko je hteo da ga izbaci iz reprezentacije, to je bilo većanje tih čelnika i jedva su izmolili selektora da ga vrate, a onda ga je Ratko naterao i da se izvini celoj ekipi", ispričao je Milanović.

Osvnuo se i na današnju situaciju i probleme reprezentacija, pa objasnio kako to izgleda kada ste u timu iznutra. Nisu problem neke odluke, već to kako su donesene. Dao je primer koji se dešavao u nekim selekcijama sa pevanjem himne, što se sada smatra za problem, a nekada je bilo nezamislivo da se dogovori sa selektorom ne poštuju. 

"Danas se raspravlja o tome da li je neko pevao himnu ili nije. Pa je haos nastao kada je odstranjen iz reprezentacije. Nije problem što on nije pevao himnu, već što je prekršio dogovor iz svlačionice, jer je rekao da hoće", završio je jedan od najboljih vaterpolista u istoriji. 

BONUS VIDEO: