Patile su!

TRANSRODNA PLIVAČICA SKIDALA SE PRED RIVALKAMA! Protivnice okretale glavu: "Muškarac od 193 cm, pa zamislite..."

Autor Dušan Ninković

Nekadašnja američka plivačica otkrila detalje iz svlačionice, gde je morala da se prsvlači pored Lie Tomas, transrodne plivačice koja redovno pobeđuje žene.

Izvor: Instagram/rileygbarker//Youtube/Good Morning America/printscreen

Amerika već godinama priča o trans osobama u ženskom sportu - plivačica Lia Tomas najdrastičniji je primer jer je promenom kategorije postala apsolutni favorit, a kasnije i prvi trans šampion NCAA! Na takmičenju u kategoriji 500 jardi, odnosno oko 450 metara, Lia Tomas je pobedila Rajli Gejns, iako je samo nekoliko godina ranije kao muškarac bila rangirana tek kao 65. najbolji koledž plivač u zemlji...

Jasno je da Lia nema nikakvu konkurenciju među devojkama, a čini se da njene protivnice imaju i mnogo većih problema od toga što su poražene u bazenu. Pre svega se to odnosi na situaciju u svlačionici, gde im nije prijatno da budu pored osobe koja je rođena kao muškarac, ima muški polni organ i deklariše se kao lezbejka - privlače je žene! Baš te situacije podstakle su Rajli Gejns da čitavom svetu ispriča šta je prošla tokom koledža, kada je na takmičenjima i u svlačionici imala bliske susrete sa Tomas, koja nije marila za okolinu.

"To je bila situacija kada se uzdržavate da ne pogledate. Ali, ne možete u potpunosti da ignorišete, ne možete da ne vidite takve stvari. To je kao gadna saobraćajna nesreća", rekla je Rajli, a zatim dobila pitanje o polnom organu Tomas: "To je pitanje od kojeg sam pokušavala da pobegnem. Muškarac od 193 centimetra. Možete da zamislite. Prepuštam vam, upotrebite maštu." Ovo je Rajli Gejns:

Po rečima Rajli Gejns, situacija u društvu se znatno pogoršala tokom poslednjih nekoliko decenija, što je i otvorilo prostor za ovakve situacije. "Kada Liu Tomas nazovemo trans ženom, osećam da joj ipak dajemo malo prava da bude žena. Što se mene tiče, trans žene nisu žene", istakla je gejns, a zatim dodala kada su poslednji put uloge bile jasno podeljenje: "Razmislite o ovome. Tokom Drugog svetskog rata imali smo muškarce koji su lagali za svoje godine kako bi se prijavili u vojsku. Danas imamo muškarce koji lažu o svom polu kako bi mogli da uđu u ženski sport, ženski zatvor, skloništa, sestrinstva, toalete..."

Rajli Gejns se već nekoliko godina bavi aktivizmom i utiče na izbacivanje trans osoba iz ženskog sporta. Zbog toga, ali i podrške nekadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu, ona u određenim krugovima uopšte nije popularna. Tribine na kojima je govorila o situaciji u ženskom sportu prethodnih godina često su prekidali trans aktivisti, koji smatraju da osobe poput Lie Tomas treba da plivaju ili se takmiče u nekom drugom sportu protiv žena. Ovako izgleda Lia Tomas:

BONUS VIDEO: