Navijamo!

SRBIJA OPET IGRA ZA EVROPSKO ZLATO! Ko je rival, gde je prenos i zašto su važni Italijani?

Autor Dušan Ninković

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igra četvrt finale Evropskog prvenstva u nizu i želi treće zlato u poslednjih šest godina!

Izvor: Profimedia

Odbojkaška reprezentacija Srbije ponovo će igrati za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu - trijumf nad Holandijom (3:1) u polufinalu "zakazao" je novi okršaj protiv Turske (nedelja, 20:00), koja je već godinama jedan od najozbiljnijih rivala srpskim odbojkašicama. Zbog toga će finale Evropskog prvenstva biti spektakl, a nadamo se da Srbija može da nastavi svoju dominaciju na kontinentu - pratićemo to u tekstualnom prenosu na MONDU, dok je televizijski prenos na i na kanalima Arenasport i na RTS!

Finale koje se igra u Briselu biće četvrto u nizu za reprezentaciju Srbije. Osvojene su zlatne medalje 2017. i 2019. godine, dok je u Beogradu 2021. Italija bila uspešnija u meču za titulu. I pre toga je Srbija bila sila - 2015. godine stigla je do evropske bronze, 2013. završila kao četvrtoplasirana, a 2011. godine prvi put postala šampion Evrope. Jasno je - osam turnira u nizu odbojkašice igraju minimum polufinale, a uglavnom i finale!

Dinastija je uspostavljena, pa sada mašinerija funkcioniše i dok se u njoj menjaju šrafovi. Tako su danas deo seniorskog tima devojčice koje su te davne 2011. godine tek počinjale da se interesuju za odbojku i pravile prve korake u srpskim klubovima. Uspele su, danas su odvele tim do još jedne medalje, ali je veoma važno da li će ona biti zlatna ili srebrna - jednostavno, ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije navikla da gubi! 

Toga mora da bude svestan i selektor Đovani Gvideti, koji u bogatoj karijeri nijednom nije osvojio Evropsko prvenstvo. Imamidealnu priliku, mada će finalni okršaj biti zanimljiv i zbog okršaja dvojcie trenera - na klupi Turske sedeće njegov zemljak Danijele Santareli, inače doskorašnji selektor Srbije. Upravo su njih dvojica zamenili uloge, kada je Santareli saopštio Odbojkaškom savezu Srbije da će prihvatiti ponudu Turske, na klupu naše reprezentacije stigao je Gvideti koji je ranije predvodio upravo tu selekciju.

Što se tiče igračkog kadra - tajni nema ni na jednoj strani! Srbija "živi" od tandema Maja Ognjenović - Tijana Bošković, a treba istaći da odličan turnir iza sebe ima i srednji bloker Maja Aleksić. U nacionalnom timu Turske ističe se naturalizovana Melisa Vargas, koja je nakon promene državljanstva i dolaska sa Kube praktično istisnula iz tima Ebrar Karakurt, godinama najbitniju igračicu u timu!

BONUS VIDEO: