Tuga...

PREMINULA LEGENDARNA ODBOJKAŠICA (44)! Srbiji bila veliki rival, a osvojila je i Olimpijske igre!

Autor Dušan Ninković

Čuvena Valevska Oliveira preminula dve godine nakon završetka igračke karijere.

Izvor: Profimedia

Strašne vesti stižu iz Brazila - nekadašnja odbojkašica, dugogodišnja reprezentativka i olimpijska šampionka Valevska Oliveira preminula je u 44. godini! Za sada nema više detalja o smrti jedne od najboljih i najtrofejnijih odbojkašica u istoriji brazilske reprezentacije.

Od nje su se na društvenim mrežama oprostili Odbojkaški savez Brazila, klubovi za koje je nastupala, kao i saigračice sa kojima je delila teren tokom dve i po decenije duge karijere. Valevska je igrala na poziciji srednjeg blokera i još davne 1997. godine, sa samo 18 godina, postala je standardna u prvom timu svog tadašnjeg kluba - Minasa iz Belo Horizontea.

Tokom bogate reprezentativne karijere Valevska Oliveira osvojila je zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i bronzu osam godina ranije u Sidneju, kao i pregršt drugih medalja. Na Svetskom prvestvu 2006. bila je srebrna, a na Svetskom kupu osvojila je tri medalje - dva srebra i bronzu. takođe, tu je i niz odličja sa Gran Prijeva, Panameričkih igara i drugih takmičenja nacionalnih timova. U godinama kada je ženska odbojkaška reprezentacija Srbije rasla do visina na kojima je sada veliki rival bio je Brazil, pa je Valevska Oliveira često pravila problem srednjim blokerima našeg tima!

Tokom klupske karijere duge 25 godine najviše je girala u klubovima izrodnog Brazila, dok je u Evropi provela sedam sezona. Nastupala je tri godine za Peruđu, godinu dana nosila dres Mursije, a zatim tri sezone igrala u ruskom timu Zarečje u čijem dresu je odmerila snage i sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi Lige šampiona, pre više od decenije. Tačku na igračku karijeru stavila je 2022. godine.

BONUS VIDEO: