Ostali sportovi

ISTORIJA - PAO SVETSKI REKORD U PATIKAMA OD 460 EVRA!

Autor Marina Periškić

Tigist Asefa oborila je svetski rekord u maratonu na trci u Berlinu.

Izvor: Profimedia

AtletičarkaTigist Asefa (26) iz Etiopije oborila je svetski rekord u maratonu u Berlinu, nakon što je trku završila za dva sata 11 minuta i 53 sekunde. Ovom pobedom osim što je podigla letvicu svetskog rekorda, Etiopljanka je ponovila svoj trijumf od prošle godine u glavnom gradu Nemačke. Drugoplasirana je bila Šelije Čepkirui iz Kenije sa šest minuta zaostatka.

U centru pažnje su svakako bile i patike u kojima je Asefa istrčala na stazu dva minuta i 11 sekundi brže od dosadašnjeg rekorda. Etiopljanka je u obući od 460 evra uspela da obori svetski rekord. Reč je o modelu Adizero Adios Pro Evo 1, za koje Adidas tvrdi da je poboljšan novom tehnologijom.  Tako je 26-godišnjakinja Etiopljanka ispisala novu istoriju, a nakon trke je izjavila: "To što sam oborila rekord takvim rezultatom nije bilo očekivano, ali da, želela sam da oborim rekord, izjavila je Asefa.

Izvor: Profimedia

Nije se njeno ime mnogo spominjao u do 2022. Tigist je prošle godine u Berlinu pobedila trećim najbržim vremenom u istoriji, a pre toga je trčala samo jedan maraton. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine trčala je na 800 metara ali nije uspela da ostvari trijumf u zadnje dve trke. Prethodni svetski rekord je postavio Birgid Kosgei na maratonu u Čikagu 2019. godine sa vremenom 2:14:04.

BONUS VIDEO: