Ostali sportovi

ŠOK - ŠEF FORMULE 1 PAO NA SUDU, MORA DA PLATI 756.000.000 EVRA!

Autor Nikola Lalović

Berni Ekleston je na kraju umesto zatvorske kazne pristao da plati ogroman novac i priznao je svoju krivicu!

Izvor: Profimedia/ AFP PHOTO Jeff HAYNES

Nekadašnji prvi čovek Formule 1 92-godišnji Berni Ekleston isplatiće jednu od najvećih odšteta u istoriji nakon što je priznao krivicu za utaju poreza! Sada 92-godišnji milijarder je utajio više od 463.000.000 evra koje je držao na računu jedne od svojih firmi u Singapuru.

Prvobitno je Ekleston tvrdio da je nevin, a sada se pojavio pred sudijom i na iznenađenje mnogih priznao krivicu. Zapravo je on u istrazi rekao da "nije osnivač ni korisnik nikakve firme u Ujedinjenom kraljevstvu ili van njega" i prijavio je samo jednu firmu čija je vlasnica njegova ćerka.  Državni tužilac Roičard Rajt je u svom obraćanju istakao da je Ekleston svesno dao "neistinit ili pogrešan odgovor" u istrazi.

"Gospodin Ekleston nije bio upoznat kako je strukturirano vlasništvo nad dotičnim računima. Stoga nije znao je li podložan porezu, kamatama ili kaznama u odnosu na iznose koji prolaze kroz račune te nije bio u poziciji da da pozitivan ili negativan odgovor. Sada prihvata da duguje određeni porez", rekao je Ričard Rajt. 

Prvobitno je ovaj 92-godišnjak bio osuđen na 17 meseci zatvora, ali sada je pristao da u pogodbi plati oko 756.000.000 evra odštete poreskoj i carinskoj upravi! U to spada prećutani porez, ali i kazne, zatezne kamate i penali za period od 1994. godine pa sve do danas. Nije ovo prvi put da Ekleston ima problema sa zakonom, pa je tako pre određenog vremena hapšen jer mu je u kolima nađeno nelegalno oružje.

BONUS VIDEO: