OPA!

SRBIJA MI PRVA NUDILA PASOŠ! Moćna Kubanka ZAMALO obukla dres naše zemlje - evo šta se dogodilo!

Autor Milutin Vujičić

Melisa Vargas i Tijana Bošković zamalo su zaigrale za istu reprezentaciju.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kubanska odbojkašica Melisa Vargas otkrila je da joj je Odbojkaški savez Srbije prvi ponudio državljanstvo, pre nego što će izabrati da predstavlja Tursku. Ona je sa ovom reprezentacijom nedavno osvojila Evropsko prvenstvo prvenstvo pobedivši u finalu upravo Srbiju, protiv trenutno svoje najveće rivalke Tijane Bošković - kojoj su takođe Turci nudili pasoš.

"Želela sam da budem deo jake reprezentacije kako bih mogla da igram na velikim međunarodnim turnirima. Uvek mi je bio san da igram na njima. Prvo mi je prišao Odbojkaški savez Srbije, ali se proces presporo odvijao i nije ispraćen profesionalno. Tako da, kako je vreme prolazilo, izabrala sam Tursku, jer sam tamo jedno vreme i igrala. Savez Turske je brzo završio svu potrebnu dokumentaciju i zahvalna sam na tome", istakla je Vargas.

Jedna od najboljih odbojkašica današnjice je inače članica Fenerbahčea, a u Turskoj je još od 2018. godine. Nastupala je naravno na rodnoj Kubi, potom u Češkoj i Švajcarskoj, ali je na kraju "odjavila" sopstvenu državu i izabrala da od 2023. godine igra pod zastavom Turske.

Srbija inače nema naturalizovanih odbojkašica, ali je ministar sporta Zoran Gajić već najavio da bi to moglo da se promeni u budućnosti: "Mi želimo da idemo u Evropsku uniju. Pogledajte na primer Poljsku mušku odbojkašku reprezentaciju. Naša reprezentacija treba da igra u četvrtfinalu protiv njih. Možda bi i imali neke šanse, da nema onog Kubanca Leona, ali nažalost šanse su samo teoretske, jer čovek je zaista vanserijski igrač i najbolji na svetu. Nemam neki decidiran stav po tom pitanju. Ukoliko vama fali u jednoj generaciji igrač na nekom mestu, onda imate stručnog opravdanja da to uradite. Ako je Rusija uzela jednog Holdena pre dvadeset i nešto godina, i postala prvak Evrope, onda, šta mi da razmišljamo. Košarkaška ženska reprezentacija ima strankinju, u boračkim sportovima zaista imamo puno stranaca. Imamo u rvanju, boksu, u džudou se Crvena zvezda sprema da osvoji Ligu šampiona u decembru i uzima nekoliko stranaca da se bore za titulu. Polako idemo ka tom vozu", kazao je nedavno Gajić.

BONUS VIDEO: