Oštar

"SUDIJE SE PONAŠAJU BAHATO, MAŠU KAO PIŠTOLJIMA!" Legendarni trener Partizana podviknuo: Odsviraju, pa priđu Željku!

Autor Nikola Lalović

Kasim Kamenica je podigao glas protiv bahatog ponašanja sudija u rukometu i istakao da je neophodno reviditati, promeniti i pojasniti pravila sporta.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/YouTube/screenshot/BALKAN HANDBALL - Najbolji rukomet dolazi odavde

Legendarni rukometni trener, bivši šef struke Partizana, Vojvodine, i nekada selektor Jugoslavije Kasim Kamenica bio je jedan od govornika na panelu "Handball Talksa" o neophodnosti rukometnih pravila, a tim povodom je govorio o nezadovoljstvu načinom na koji se sudije odnose prema rukometašima i trenerima. Nekada jedan od najvećih rukometnih stručnjaka u Evropi je priznao da su treneri često frustrirani nastupima sudija, On je naglasio da sudije treba da budu servis igrača i trenera, a da se umesto toga ponašaju "kao da mašu pištolima!" 

"Čak smo frustrirani. Otkad se naganjamo sa tim ograničenjem napada, a sudijska organizacija ne želi toga da se odrekne i na taj način će svoju moć za vreme utakmice zadržati. Umesto da budu servis na toj utakmici oni se postavljaju iznad igrača i trenera i to je po meni jedan jako ozbiljan problem. Posebno još to što oni veoma često pedagoški imaju jedan pogrešan pristup, ponašaju se bahato, sa kartonima vladaju maltene kao sa pištoljem!", rekao je bez dlake na jeziku legendarni Kamenica. 

Uporedio je stanje u košarci, govorio o uvođenju čelednža u rukomet i pomenuo i odnos sudija prema najvećih trenerskim imenima u drugim sportovima kao što je to slučaj sa Željkom Obradovićem

"Mi u košarci to vidimo sasvim drugačije. Sudija nešto odsvira pa priđe Željku Obradoviću, pa mu objasni šta je svirao. Nedostatak komunikacije i razgovora na pravi način. Mi da sednemo sad da ravnopravno razgovaramo sigurno bismo imali određenu šansu da dođemo do nekih rešenja, boljih za rukomet. U ovom trenutku ima puno anomalija u pravilima i nihovoj interpretaciji, ali izgleda da smo mi kao treneri nemoćni da to promenimo", zaključio je Kamenica. 

On je bio govornik na jednom od panela "Handball Talks" konferencije održane u Našicama u organizaciji "Balkan Hendbola". Dok su Alem Toskić i Branko Tamše govorili o položaju trenera Kamenica je zajedno sa Linom Červarom i Veselinom Vujovićem pričao na panelu posvećenom rukometnim pravilima. 

Ovaj iskusni 69-godišnji stručnjak poslednji posao je imao u Goraždu u sezoni 2018/19, a najveći uspesi u karijeri su mu osvajanje svetskog zlata i bronze sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije 1987. i 1989. godine, kao i srebro sa reprezentacijom Slovenije na Euru 2004.

U karijeri je vodio Partizan, Vojvodinu, Zagreb, Pelister, Vardar, Đorče Petrov, Prule, Celje, Nekse, Bosnu, Lovćen, kao i reprezentacije Jugoslavije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. osvajao je titule kao igrač i trener u Jugoslaviji, a kao šef struke pehare ima i iz Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

BONUS VIDEO: