Ostali sportovi

SRBI POBEDILI U NAJTEŽOJ TRCI NA SVETU! Nisu se predavali, oborili su i REKORD - 34 sata i 55 minuta!

Autor Nemanja Stanojčić

Srpski trkači pobedili su na trci kroz pustinju i oborili su rekord.

Izvor: Rafa Rivero

Tim srpskih trkača oborio je rekord i pobedio u trci kroz pustinju Atakama u Čileu. Za 34 sata i 55 minuta istrčao je trku dugu 500 kilometara kroz najsuroviju pustinju na svetu, na taj način oboren je i zvanični rekord i to za čak dva sata! Prošli su neverovatne visinske razlike od nula do 3.500 metara nadmorske visine i iza sebe ostavili su 15 ekipa iz celog sveta.

U samom finišu je srpski tim od 14 članova ruku pod ruku došao do cilja i tako je pokazao svima da je pobeda rezultat udruženih napora i timskog rada. "Zadovoljni smo i srećni, iako smo delom i dalje u neverici šta se desilo i šta smo uradili. Vrlo smo ponosni na uspeh našeg tima. Uvek volim da napomenem koliko je bitno zajedništvo i tim. Bez tima i podrške, ovo ne bi uspelo. Možda nismo ultrabrzi kao neki od takmičara ovde, ali se ističemo po izuzetnom timskom duhu i pojedincima koji su spremni da reše sve izazove koji se pojave", rekao je Aleksa Jovanović, kapiten "Adidas runners Belgrade" trkačkog kluba.

Trka je bila puna uzbuđenja u delu od Ikikea do San Pedra jedino pravilo bilo je da trkači moraju da stignu do cilja u najkraćem vremenu, dozvoljeno je bilo i korišćenje prečica. "Tim iz Čilea, koji je bio drugi na kraju, bio je upoznat sa rutom i koristio je pet ili šest prečica. I mi smo iskoristili neke koje smo pronašli tokom istraživanja rute, jednu smo čak otkrili i tokom same trke, to nam je pružilo značajnu prednost u nekim momentima", dodaje Jovanović.

Zbog ekstremnih uslova neke ekipe su odustajale, a srpski tim o tome nije ni razmišljao. Čak i kada je bilo određenih problema. "U jednom trenutku pukla je guma na vozilu koje je prevozilo igrače, došlo je drugo vozilo, a deo ekipe morao je da se isključi zbog te zamene koja je trajala tri-četiri sata. Neki su zbog toga odustali, mi smo do kraja istrajali. Gurali smo do granica iscrpljenosti, četvoro ljudi u timu se razbolelo, menju njima i naš najbolji trkač Marko Vozab. Onda se njegova zamena razbolela 12 sati pre trke, pa smo fizioterapeuta Nemanju Maksića morali da uključimo, tako smo izgubili mogućnost za oporavak tokom pauza, uz masaže i istezanje. Najveći protivnik bila nam je pustinja i ekstremni uslovi", priča Aleksa.

Uslovi su bili takvi da od ekstremnih vrućina i 44 stepeni celzijusa i jakog sunca, dođe do hladnih noći sa samo pet stepeni, uz jak vetar. Deo trke bio je na 3.400 metara nadmorske visine što je i uticalo i na disanje trkača... Na kraju su Biljana Cvijanović, Stefana Cerovina, Aleksa Jovanović, Milko Babić, Nemanja Maksić i Marko Tomić su ne samo ostvarili pobedu i oborili rekord, već su i sa ponosom predstavili sebe i svoju zemlju.

BONUS VIDEO: