Naša lavica!

UMESTO DANSKE I TURSKE IZABRALA SRBIJU! Pred Mundijal objasnila odluku - Reprezentacija će vam to dati!

Autor Nikola Lalović

Edita Nuković rođena u Turskoj, odrasla u Danskoj... A igra za Srbiju!

Izvor: MN Press

Još je dan ostao do Svetskog prvenstva za rukometašice koje se održava u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, a na kome će Srbija probati da napravi uspeh i makar prođe u drugu fazu. Jedna od onih od kojih se puno očekuje u ovom timu Srbije je i Edita Nuković.

Devojka koja igra na poziciji pivota je poreklom iz Prijepolja, rođena je u Turskoj, većinu života je provea u Danskoj i to na samo sat vremena udaljenosti od Herninga u kom će naš tim igrati sa domaćinom, Rumunijom i Čileom u prvom krugu takmičenja. Ipak, izabrala je da nastupa za zemlju svog porekla!

"I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala zbog ove odluke. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama", rekla je Edita za sajt Rukometnog saveza Srbije. 

U karijeri je nastupala u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, a stigla je i do Bundeslige gde nastupa prethodne četiri godine. Sredine su priično različite. 

"U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala jer sam želela da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa iako su to prve lige sa ekipama koje igraju na najvišem nivou", istakla je Nuković. 

Prvi meč naš tim igra u petak od 20:30 sa Danskom, a Edita vrlo dobro poznaje sastav rivala. Velike su favoritkinje Dankinje, ali nema predaje.  "Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva", naglasila je ona.

Kao i Kubina Moli i Edita Nuković se opredelila da pored drugih ponuda obuče dres Srbije i savetuje i druge mlade rukometašice iz inostranstva da urade isto! "Smatram da upoznavanje različitih rukometnih sistema može samo da im doprinese, dok će se kroz reprezentaciju povezati sa delom sebe koji im dolazi od kuće", zaključila je Edita. 

(MONDO, RSS, N.L)

BONUS VIDEO: