Idemo devojke!

NOVA SRBIJA IDE PO SENZACIJU NA SVETSKO PRVENSTVO: Sve što treba da znate o Mundijalu – mnogi su nas već OTPISALI!

Autor Nikola Lalović

Srbija počinje Svetsko prvenstvo, a iako su nas mnogi već sada otpisalin treba znati da je tada naš tim najjači. Pitajte košarkaše!

Izvor: MN Press

Vreme je da počne nova era srpskog rukometa! Nakon što je Svetsko prvenstvo za rukometašice počelo u četvrtak naš tim će u petak početi svoje takmičenje najtežom mogućom utakmicom. Od 20:45 u Herningu naš tim igra sa domaćinom Danskom koja ne samo da je na svom terenu već je i po igračkom kadru jedna od najboljih reprezentacija na svetu.

Selektor Uroš Bregar je na ovaj turnir poveo izuzetno podmlađenu selekciju koja je tu da stiče iskustvo, ali i da makar prođe u drugu rundu takmičenja, za šta joj realno treba jedna pobeda, a u nekim kalkulacijama čak i remi.

Naše devojke će uz potpuno novi tim probati da iznenade, a šta ih čeka u Herningu gde će započeti svoj mundijalski put?

AUTSAJDERKE, ALI HOĆE DALJE!

Izvor: MN Press

Izuzetno se radujem nastupu na Svetskom prvenstvu! Mi smo izmenjenam ali talentovana ekipa. Pred nama su teške utakmice, ali ja sam sigurna da ćemo se boriti i ući u svaku utakmicu sa elanom i velikom željom za pobedom. Za mene je ovo iskustvo posebno jer se igra u Danskoj gde sam ja odrasla i napravila prve korake u rukometu. Igrala sam njihovu prvu ligu, te poznajem dosta danskih reprezentativki. Daleko smo od pozicije nekog favorita, ali ćemo sigurno dati sve od sebe da postignemo najbolji mogući rezultat. Nadam se da ćemo biti dobro i zdravo i jedva čekam sve da krene", rekla je Edita Nuković pred ovo takmičenje. 

Satnica je jasna, prvi meč je u petak od 20:45 protiv Danske, zatim se u nedelju od 18 časova igra sa Rumunijom, a onda u utorak u istom terminu sa Čileom. Pobeda protiv Rumunki ili Dankinja bi bila nezapamćen šok, ali meč u kome naš tim traži prolaz u drugu rundu je utakmica sa Čileom. Ako uspemo da prođemo grupu u drugoj fazi nas čekaju tri najbolje ekipe iz grupe F u kojoj su Nemačka, Poljska, Japan i Iran, a realno bi dva meča bez poraza bili puna kapa za ovaj tim.

KO IDE U DANSKU?

Izvor: MN Press

U Herningu će u sastavu Srbije biti Edita Nuković koja je rođena u Turskoj, a odrasla u Danskoj u blizini ovog grada, dok je u timu i Kubina Moli, golmanka koja se posle juniorskog staža u Mađarskoj opredelila za tim Srbije. Ovo je kompletan sastav Srbije: 

Golmanke: Marija Čolić, Moli Kubina i Marija Simić
Krila: Sanja Radosavljević, Aleksandra Stamenić, Nataša Lovrić, Dunja Radević i Tijana Simić
Bekovi: Emilija Lazić, Jovana Jovović, Teodora Veličković, Teodora Majkić, Tamara Mandić, Aleksandra Vukajlović, Marija Laništanin i Anđela Janjušević
Pivoti: Edita Nuković, Jovana Milojević, Katarina Bojičić 

KAKO SU PROTEKLE PRIPREME?

Izvor: Alberto Brevers / Zuma Press / Profimedia

"Bio je odličan potez što smo odigrale ovaj turnir pred odlazak u Dansku, da manje iskusne devojke shvate da šampionat sveta ne može da se poredi sa našim klupskim takmičenjima. Verujem da ćemo zahvaljujući ovim utakmicama dosta drugačije ući u mečeve na Svetskom prvenstvu, a posebno na prvoj utakmici sa Danskom koja nam je najteži protivnik, a imaće i prednost domaćeg terena. Privilegija je igrati sa takvim protivnikom i mnogo će značiti za sticanje iskustva našeg podmlađenog sastava! Želimo da uđemo u svaki meč na Svetskom prvenstvu hrabro i ozbiljno, da damo svoj maksimum i ne dozvolimo da bilo kome budemo lak plen. Borićemo se do poslednjeg minuta svake utakmice!", rekla je nedavno jedna od iskusnijih u timu Marija Laništanin

Tim Uroša Bregara je sa pripremama počeo velikom pobedom nad Bugarskom 40:16 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pa potom i remijem u Turskoj 29:29. Na pripremnom turniru u Španij nakon uvodne pobede nad Argentinom 28:18 naš tim je poražen od favorizovanih Japanki 38:22 i Španjolki 24:18. Sada se nadamo da su devojke mnogo toga naučile iz ovih mečeva i da mogu da nas iznenade na Svetskom prvenstvu!

(MONDO)

BONUS VIDEO: