Čekamo odgovore

SERIJA O ŠUMAHERU POTRESLA SVET! Izašla prva epizoda i razbila ZAVET ĆUTANJA: Mihaele, zašto si to uradio?

Autor Nikola Lalović

Mihael Šumaher je pre deset godina doživeo nesreću koja mu je skoro okončala život, a serija o Nemcu je već u prvoj epizodi digla prašinu!

Izvor: Patrick HERTZOG / AFP / Profimedia

Na desetogodišnjicu od nesreće posle koje je sudbina Mihaela Šumahera ostala pod velom tajne novinar nemačkog "ARD-a" Jens Gideon snimio je pet epizoda emisije koju je nazvao "Šumaher. Istorija jedne ikone". Ipak, ni posle ove emisije u koju je uloženo mnogo novca i vremena neće se saznati u kakvom je sada stanju najbolji vozač F1 ikada.

"Naravno da bih voleo da znam kako je Šumaher. Ali nemam pravo da znam. I ovo treba da bude jasno unapred: Ovaj podkast nije o tome", rekao je Gideon u prvoj epizodi pod naslovom "Ujaši u tamu". 

Porodica Mihaela Šumahera od nesreće na skijanju koja se desila na Francuskim Alpima ne daje skoro nikakve informacije o sedmostrukom prvaku Formule 1. Zna se da je živ, njegove slike niko nije video, a samo malobrojni najbliži prijateljipoput Žana Todamogu da ga vide.

O tome u kakvom je stanju sada legendarni Nemac neće biti priče, a u prvoj epizodi je govoreno o borbi lekara za život Mihaela Šumahera. A nakon toga je prema Gideonovim rečima "počela borba za njegovo dostojanstvo". Nemački novinar je odskijao jedan krug po stazi na kojoj je 29. decembra 2013. godine skijao Mihael Šumaher.

"Osećam se nelagodno, ovo je vrlo posebno mesto", rekao je Gideon, a kolega mu je dodao: "Na takav dan, s tek malo svežeg snega, ne vozi se po ovakvoj stazi. Zašto su to učinili?"

Gideon je otišao i do grada Meribel koji je najbliže naseljeno mesto skijalištu na kome je Šumaher doživeo nesreću, a tamo nije mnogo saznao. "U gradu Meribelu niko ne govori o nesreći - grad ćuti", kaže nemački novinar. Ipak uspeo je od jednog instruktora skijanja da sazna da je Šumaher "uradio što ne bi niko drugi", a sve zato jer je "vozio po svežem snegu" u takvim vremenskim uslovima.

Lekari koji su se borili za Šumaherov život bili su u bolnici u Grenoblu, ali tu se nije mnogo toga saznalo. Posle intervencija Šumaherove menadžerke Sabrine Kem i porodice nijedna informacija nije procurila iz bolnice.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: