Ostali sportovi

DRUŽE STALJINE, SVI SU MRTVI! Ceo tim je NESTAO, krenuli po pobedu, a otišli PRAVO U SMRT!

Autor Nikola Lalović

Josif Visarionovič Staljin je vladao Sovjetskim savezom, a njegov sin Vasili - hokejom! Ipak, mnogo više od osvojenih titula, pamti se strašna tragedija ovog šampionskog tima.

Izvor: akg-images / akg-images / Profimedia

Na današnji dan 1878. godine rođen je Josif Visarionovič Džugašvili, u istoriji mnogo poznatiji pod nadimkom Staljin (Čelični), nekadašnji predsednik i vojni lider Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. Deo najužeg jezgra Komunističke partije koje je izvelo revoluciju 1917. godine preuzeo je vlast 3. aprila 1922. godine nakon smrti Vladimira Iljiča Lenjina, a za vreme dok je vladao od SSSR-a je napravio silu u svakom aspektu pa i u sportskom!

Jedan sin mu je poginuo u Drugom svetskom ratu i poznato je da Staljin na zahtev da zameni veliki broj nemačkih visokih oficira za njega nije pristao, a drugi sin Vasili je preživeo rat i odmah nakon toga se posvetio između ostalog i sportu!

On je posle Drugog svetskog rata promovisan u visoki rang general-lajtnanta, ili general-potpukovnika. Ali to mu nije bilo dovoljno, njegova strast bio je sport koji Rusi obožavaju!

STVORIO JE SILU U MOSKVI!

Vasili Josifovič Džugašvili Staljin je postao prvi predsednik sportskog društva "Vojno-Vazdušna Sila" iz Moskve, koji je imao klubove u fudbalu, košarci, odbojci, ali i hokeju na ledu. Iako su uspeli da osvoje po jednu titulu u košarci i odbojci, njihov hokejaški tim je bio ono po čemu su bili poznati.

Uspeli su da osvoje tri titule šampiona, vodio ih je kutlni trener Anatoli Tarasov koji se posle svađe sa Vasilijem Staljinom naljutio i preuzeo CSKA iz Moskve i osvojio 19 sovjetskih titula! Ipak, nije samo odlazak trenera pokrenuo nestajanje celog sportskog društva 1952. godine. Strašna tragedija je zapravo uništila san o stvaranju sile koja bi vladala sovjetskim sportom.

SVI SU POGINULI, A ONDA SU DOŠLE TITULE!

Izvor: Yuriy Somov / Sputnik / Profimedia

Bio je 7. januar 1950. godine i na pravoslavni Božić je hokejaški tim Vojno Vazdušne Sile poleteo ka Čeljabinsku i nikada nije tamo stigao. Usled kvara srušio se kod Jekaterinburga, tadašnjeg Sverdlovska i niko od putnika nije preživeo, svih 19 su poginuli. Među poginulima je bilo 11 hokejaša, timski doktor, maser i šestoro članova posade. Vreme je napravilo ogromne probleme posadi koja je na četiri različita nalina probala da sleti na aerodrom Koltsovo, ali zbog jako slabe vidljviosti se avion srušio u blizini piste.

Jedini hokejaši koji nisu poginuli u ovoj nesreći bili su Viktor Šuvalov i Vsevolod Bobrov. Ševalov je bio povređen i nije putovao na meč, a Ševalov je imao sreće da se uspavao i da je zakasnio na avion. Te sezone su završili prvenstvo kao četvrti, a zapravo su tri titule osvojili nakon nesreće od 1951. do 1953. godine. Ipak kada je 1953. godine preminuo Josif Staljin klub je ugašen.

ŠTA JE BILO SA VASILIJEM?

Izvor: fine-art-images / akg-images / Profimedia

Posle smrti oca našao se u nemilosti novih vlasti predvođenih Nikitom Hruščovom Vasili Staljin. Pokušavali su da ga prebace iz Moskve u zabačene delove Sovjetskog saveza što je odbio. Nakon toga je uhapšen i pod optužbama da se sastajao sa stranim diplomatama u aprilu 1953. je lišen slobode. Osuđen je na osam godina zatvora, a preminuo je od posledica alkoholizma dva dana pre 41. rođendana 19. marta 1962. godine.

Sahranjen je na groblju Arsko u Moskvi, a ipak je 1999. godine posthumno rehabilitovaon kada je Vrhovni sud u tadašnjoj Rusiji i 2002. godine je njegovo telo prebačeno u novu grobnicu gde leži pored svoje četvrte supruge.

(MONDO/N. L.)

Tagovi