Teško detinjstvo!

TAJSONOVA MAJKA BILA JE PROSTITUTKA SA ULICE! Postoje DVE TEORIJE ko je otac "Gvozdenog Majka"!

Autor Dušan Ninković

Jedan od najčuvenijih boksera svih vremena, superteškaš Majk Tajson, nikada nije saznao ko mu je biološki otac - makro ili vozač taksija.

Izvor: Ian Maule / AFP / Profimedia

Legendarni Majk Tajson najmlađi je svetski šampion u superteškoj kategoriji. Gotovo sigurno je Majk i najkontroverznija ličnost koja je držala šampionske pojase u svom posedu - optuživan je za nasilje, silovanje, krađe, hapšen i zatvaran u popravne domove, ženio se i razvodio, drogirao i tukao čak i kad nije u ringu... Povremeno Majk Tajson izgovor za to pronalazi u haotičnom detinjstvu koje je imao. Majka mu je bila prostitutka sa ulica Bruklina, a zvanična verzija o ocu verovatno nije tačna.

Postoje najmanje dve teorije o tome ko je otac Majka Tajsona, jednog od najvećih boksera svih vremena. On sam nikada nije saznao, odnosno nikada nije dobio potvrdu da je jedna od njih tačna - kao dečak je saznao za oba imena, ali to nije bilo dovoljno. Majka Lorna Mej predstavljala mu je kao oca Kerlija Li Kirkpatrika, koji ga je povremeno posećivao, ali je mnogo verovatnije da je on samo bio makro za kojeg je njegova majka radila. U zvaničnim dokumentima upisan je skromni vozač taksija sa Jamajke, Persel Tajson - najverovatnije jedan od klijenata njegove mame.

"Sve je počelo 30. juna 1966. godine. Rođen sam u porodilištu Kamberlend, republika Bruklin, Njujork. Tu su rođeni košarkaši Bernard u Albert King, kao i Majkl Džordan. Moja majka je Lorna Mej Tajson. Žena iz Virdžinije koja je došla za snovima koji nikad nisu ostvareni. Bio sam najmlađi od troje dece. Brat Rodni i sestra Deniz više su na majku. Uvek sam se osećao kao crna ovca u familiji. Moj otac je Kerli Li Kirkpatrik. Samo malo... Ako je on moj otac, ko je je*ote ovaj čovek u mojoj krštenici? Postaje zaje*ano, zar ne?", počeo je da priča Majk Tajson u svom "stend-ap" šou programu koji je režirao Spajk Li i dodao: "Mama kaže da mi je Kerli otac, a u krštenici piše Persel Tajson! Kako je to moguće? Nije ni čudo što sam sav sje*an! Evo dokaza. Ni dan-danas ne znam ko mi je otac. Kerli je bio makro. Persel je bio taksista sa Jamajke. Naivac! Želeo sam da budem sin makroa jer je u kraju u kojem sam odrastao to značilo nešto. Možda mi Kerli nije bio otac, ali se dogovorio s mamom da se pojavi bar jednom godišnje. Jednom godišnje bi se pojavio u kadilaku ispred kuće i svirnuo. Tata je došao! Vidi kakav auto ima! "Silazite, pi*de!" Seli bismo u auto misleći da idemo na neko egzotično mesto... Napravili bismo krug po kraju, pet minuta i to bi bilo to. Bili bismo bogatiji za pet dolara, ali ništa bitno se ne bi promenilo."

Majk Tajson je imao teško odrastanje, već sa 10 godina počeo se da se tuče sa starijim dečacima, dok se lokalci klade na ishode njegovih mečeva. Prvi put se potukao jer je jedan od starijih dečaka iz komšiluka zadavio goluba kojeg je "Gvozdeni Majk" mnogo voleo, a već sa 12 godina redovno je hapšen zbog sitnih prestupa. Tada niko nije verovao da će uspeti u životu, pa verovatno ni njegova majka sa kojom je polako stvarao distancu. Na to su uticali njen posao na ulici i njegovi odlasci u popravne domove...

"Ne znam mnogo o svojoj majci. Mnogo je pila i ljutila se na nas. Htela je da postane učiteljica, a onda je upoznala mog oca ili čoveka za kojeg su mi rekli da je moj otac, našmrkanog makroa koji joj je promenio život. Zauvek. Ubrzo je počela da radi na ulici. Platila je visoku cenu jer nije bila devojka za to. Počela je da pije. Mislim da je i moja zavisnost počela s njom. Rođen sam s tim genom i još se borim protiv njega. Imam samo jednu sliku svoje majke, prelepa je. Sigurno je tog dana bila srećna. Voleo bih da znam više o njoj. Nije znala da će njen sin otići iz Braunsvila, bez lisica na rukama ili drvenog sanduka. Nisam se rodio tamo gde se uspomene stavljaju u porodične albume. Došao sam sa dna. Tamo gde snovi nestaju i najbolje je da se ne sećaš2, ispričao je Tajson.

Njegova majka preminula je kada je Majk imao samo 16 godina. Majk i Lorna Mej tih godina nisu bili naročito bliski, ali je Tajson kasnije podigao najveći spoemjnik na groblju, kako bi svi videli gde počiva žena koja je rodila najmlađeg svetskog šampiona u boksu. Od smrti svoje majke do punoletsva Majk Tajson je bio pod starateljstvom Kusa D'Amata, bokserskog trenera i menadžera koji je imao presudan uticaj na njegovu karijeru.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: