Čudno!

HRVATSKA IGRA MEČ KOJI TREBA DA IZGUBI! Bizarna situacija na Evropskom prvenstvu!

Autor Dušan Ninković

Neverovatna situacija u poslednjem kolu grupne faze Evropskog prvenstva.

Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Rukometna reprezentacija Hrvatske ostala je bez šansi za plasman u polufinale Evropskog prvenstva u rukometu, a do kraja druge grupne faze preostao im je još samo jedan meč. Suprotno logici - reprezentaciji Hrvatske mnogo više odgovara da taj meč izgube nego da ga pobede, što je prilično neobična situacija kada je reč o profesionalnom sportu, a posebno kada su u igri kalkulacije za Olimpijske igre.

Plasman među četiri najbolje evropske selekcije potvrdile su reprezentacije Francuske, Švedske i Danske, a za poslednju poziciju borbe se vode tokom celog današnjeg dana. Šanse imaju Nemačka, Mađarska i Austrija, a kalkulacija oko prolaska u polufinale je previše da bismo se detaljno bavili njima - mnogo zanimljiviji je primer Hrvatske, kojoj je neophodan poraz u meču koji počinje u 20:30. Rival će biti Nemačka, kojoj je pobeda potrebna zbog eventualnog prolaska dalje. Taj ishod za sada odgovara i jednoj i drugoj selekciji, Nemcima zbog turnira koji je u toku, Hrvatima zbog kvalifiakcija za Olimpijske igre.

Mesto na Olimpijskim igrama već su obezbedile selekcije Francuske - kao domaćin i Danske - kao šampion sveta, pa se može desiti da neko od preostala dva tima iz polufinala izbori put u Pariz. U teoriji, čak bi i treće mesto na Evropskom prvenstvu bilo dovoljno za olimpijsku vizu, ali to nije deo turnira koji zanima Hrvate - njima je bitno samo da izgube od Nemaca, kako se u polufinale Evropskog prvenstva u rukometu ne bi plasirala Austrija!

Austrija je jedina selekcija koja i dalje ima šanse da bude pokvari planove Hrvatskoj kada je u pitanju plasman na kvalifiakcioni turnir za Olimpijske igre, bez obzira koju su od tri grupe Hrvati "pikirali" kao idealnu. Kao što smo rekli, Francuska i Danska već idu u Pariz, dok su Švedska, Nemačka i Mađarska obezbedile svoje mesto na kvalifikacionom turniru i njihov uspeh na Evropskom prvenstvu samo bi pomerio Hrvate - trenutno devetoplasirani tim - za jedno mesto, u kvalifikacije.

Situacija je nešto komplikovanija kada se u priču umeša Egipat, koji ovih dana igra svoj kontinentalni šampionat. Hrvatskoj odgovara da oni osvoje turnir čiji su domaćini i na kojem su najveći favoriti, ali će rasplet tog takmičenja biti poznat tek kasnije - do tada Hrvatska porazom može sebi da reši sve probleme. Izgube od Nemaca, izbace Austrijance i sebe pošalju u kvalifikacije za Olimpijske igre!

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: