Rukomet

NIKOLA, PONOVI SVE JOŠ JEDNOM, ZA KRAJ! Polufinale Evropskog prvenstva - parovi SPEKTAKLA u Nemačkoj

Autor Mladen Šolak

Vreme je za najbolje što evropski rukomet ima.

Izvor: Maximilian Koch / imago sportfotodienst / Profimedia

U petak u polufinalu Evropskog prvenstva u rukometu igraju Francuska - Švedska od 17.45 časova i Nemačka - Danska od 20.30. Dva spektakla biće odigrana u Kelnu, gde će u nedelju od 15 biti i meč za bronzu, a od 17.45 istog dana i veliko finale za evropsko zlato i za plasman na Olimpijske igre u Parizu ovog leta.

Najveći deo navijača, naravno, navijaće za domaću selekciju u kojoj se mnogo očekuje od Juruija Knora, trećeg najboljeg strelca Evropskog prvenstva sa 43 pogotka iz 71 upućenog udarca. Odmah do njega na listi strelaca je i sjajni Danac, Matijas Gidsel, koji je dao gol manje (42), a tu je i Francuz Dika Mem, sa 41 pogotkom. Sigurno će sve "prštati" u odlučujućoj borbi za zlato, a u prvom planu biće i golmani, Danac Emil Nilsen koji je sa 43 odbrane uz procenat od 39 odsto "skinutih" šuteva trenutno najuspešniji čuvar mreže na turniru. Blista i nemački golman i vođ Andreas Volf (36 odbrana), francuski uspeh u velikoj meri zavisi i od nastupa golmana Samira Belahsena (34), a rezultati Danaca od legendarnog veterana Niklasa Landina Jakobsena (1988. godište), koji je do sada odbranio 32 šuta.

Švedska na ovom turniru brani evropski tron, a da kontinentom vladaju iste reprezentacije kao i pre dve godine dokazuje i činjenica da su 2022. u polufinalu takođe igrali Francuska - Švedska (33:34), sa razlikom da je u drugom polufinalu tada bila Španija protiv Danske (29:25), a ne Nemačka kao ovog januara.

Ljubitelji rukometa u Srbiji i regionu takođe će sa posebnom pažnjom ispratiti Francusku, jer će u petak i u nedelju poslednji put videti Nikolu Karabatića (39) na turniru koji je osvajao tri puta i na kojem je debitovao još davne 2000. godine! On će predstojećeg leta završiti karijeru na Olimpijskim igrama u Parizu, na koje se Francuska automatski kvalifikovala kao domaćin i sigurno je da želi da ode kao šampion - dostojno jednog od najvećih, a za neke i najvećeg, igrača u istoriji ovog sporta.

(MONDO - M.Š)