Rešeno!

CELA EVROPA ČEKALA OVU ODLUKU! Bomba u poslednjoj sekundi - sad je jasno da li je regularno!

Autor Dušan Ninković

EHF doneo odluku o golu Elohima Prandija u poslednjoj sekundi polufinala Evropskog prvenstva.

Izvor: X/EHF EURO/Screenshot

Rukometna reprezentacija Francuske igraće finale Evropskog prvenstva, iako su Šveđani nakon polufinalnog meča uložili žalbu na takav ishod! Kao opcija pojavilo se čak i odigravanje nove utakmice između ove dve reprezentacije, ali je EHF prekinuo sve glasine - na snazi ostaje rezultat kojim je meč završen!

Podsećamo, Šveđani su se pobunili zbog primljenog gola u poslednjoj sekundi, kada je Elohim Prandi iz deveterca probušio kompletnu odbranu rivala. Neobičnim bacanjem u stranu Prandi je izbegao blok koji se nalazio ispred njega, a od prečke je pogodio mrežu, pored zbunjenog golmana švedske rukometne reprezentacije. Problem je nastao u odrazu - Prandi je obe noge pomerio sa tla pre nego što je uputio udarac i to nije po pravilima! Ipak, sudije nisu gledale snimak i priznale su pogodak, a EHF nije mogao da promeni njihovu odluku na terenu!

"Disciplinska komisija donela je odluku povodom protesta Rukometnog saveza Švedske nakon polufinala EHF EURO 2024 za muškarce, Francuska protiv Švedske, koje je odigrano 26. januara 2024. u Kelnu. Protest je podnet zbog nekorišćenja video pregleda (Video Review) za proveru poslednjeg slobodnog bacanja za Francusku u 60. minutu utakmice. Nakon pažljive procene situacije, panel je utvrdio da je EHF sudija ima pravo, a ne obavezu da koriste VR tehnologiju. VR se koristi samo kada sudije imaju ozbiljne sumnje u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju da pravilno sagledaju situaciju. Odluka je samo sudija ili delegata da li će koristiti VR. Odluka da se ne koristi VR spada u delokrug EHF pravnih propisa kao i EHF EURO propisa i smatraće se činjeničnim i stoga konačna odluka ne podleže nikakvom prigovoru. Protest se stoga odbija kao neprihvatljiv. Žalba se može podneti do 20.00 časova 27. januara", navodi se u saopštenju koje je EHF podelio na svom sajtu.

Nakon ove odluke potvrđen je rezultat koji je sinoć ostvaren na terenu - Francuska je nakon produžetka savladala Švedsku (34:30) i plasirala se u finale. Za titulu namenjenu najboljem timu Evrope boriće se protiv Danske, koja je u drugom polufinalnom meču savladala nemačku (29:26). Meč Francuske i Danske na programu je u nedelju od 17:45, u hali u Kelnu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: