Vaterpolo

DRAMA NA SVETSKOM PRVENSTVU, HRVAT UŠAO I DONEO FINALE! Francuzi promašili šut koji su čekali skoro 100 GODINA

Autor Mladen Šolak

Neverovatna drama, Hrvatska je pobedila Francusku 17:16 u polufinalu Svetskog prvenstva. Heroj je rezervni golman Mate Anić.

Izvor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske igraće u finalu Svetskog prvenstva u Dohi jer je u polufinalu na penale pobedila Francusku! U odlučujućem trenutku, u šestoj seriji, selektor "barakuda" Ivica Tucak uveo je sa klupe rezervnog golmana Matu Anića i on je uradio ono što Marko Bijač prethodno nije uspeo - "skinuo" je penal Francuzima i doneo meč za zlato. U utakmici za titulu Hrvatska će igrati protiv Italije, dok će Francuska u borbu za bronzu protiv Španije.

Francuzi su na putu ka polufinalu već napravili istorijsku senzaciju i u četvrtfinalu eliminisali aktuelnog prvaka sveta, Mađarsku (10:11). Prethodno su u osmini finala eliminisali Australiju i definitivno su pokazali da su uradili "domaći zadatak" pred Olimpijske igre u Parizu ovog leta, na kojima njihov visok plasman više ne bi iznenadio bilo koga!

Francuska vaterpolo reprezentacija nikad nije osvojila medalju ni na svetskom, ni na evropskom prvenstvu, a poslednje odličje na velikim turnirima osvojila je davne 1928. godine, kada je bila bronzana na Olimpijskim igrama u Amsterdamu.

Finale Svetskog prvenstva u Dohi biće odigrano u subotu, 17. februara, kao i meč za treće mesto. Srbija će tog dana igrati za peto mesto protiv Grčke, jer je ovog četvrtka na početku razigravanja pobedila Mađarsku 11:10, posle još jedne bolne eliminacije u četvrtfinalu protiv Hrvatske.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: