Ostali sportovi

HRVATSKA JE ŠAMPION SVETA Napravila čudo u finalu - 5 sekundi pre kraja!

Autor Mladen Šolak

Neverovatno finale Svetskog prvenstva u vaterpolu - Hrvati se spasili pet sekundi pre kraja i osvojili titulu

Izvor: Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske novi je šampion sveta! Golom Rina Burića, a potom odbranom golmana Marka Bijača, "barakude" su pet sekundi pre kraja izbegle poraz od Italije (11:11), a onda su na peterce podigle trofej prvaka sveta. Italijane je doslovno nekoliko trenutaka delilo od titule, ali će nju ipak podići Hrvati, treći put od svog osamostaljenja. Bili su šampioni 2007, a potom i 2017. i ove, 2024. godine. Svaki put do zlata su išli pobedom protiv Srbije i tako je bilo i ovog februara u Dohi, gde su izabranici selektora Ivice Tucka eliminisali Srbiju u četvrtfinalu, a potom su u polufinalu takođe na peterce pobedili i Francusku.

Delovalo je u završnici finala da su Italijani praktično stavili ruku na titulu, ali je Burić tada zablistao, Bijač odlično reagovao, a pri izvođenju peteraca ponovo se istakao rezervni golman Hrvatske, Mate Anić, ključnom odbranom.

Hrvatska je u januaru bila vicešampion Evrope u Zagrebu, a u februaru je postala prvak sveta. Sve to čini ekipu Ivice Tucka verovatno glavnim favoritom na Olimpijskim igrama u Parizu, na koje će Srbija otići kao dvostruki uzastopni olimpijski šampioni, ali i kao ekipa koja već godinama ne uspeva da osvoji medalju na velikim takmičenjima.

Strelci za Hrvatski pri izvođenju penala bili su Marko Žuvela, Konstantin Harkov, Rino Burić i Jerko Marinić Kragić, a peterac nije iskoristio samo jedan od najboljih igrača "barakuda", Loren Fatović. U finalu je najbolji strelac Hrvata bio Konstantin Harkov, sa četiri pogotka.

Tagovi