Iznenađenje

ŠOK ZA HRVATE, NISU NAJBOLJI!? "Ovo je suluda odluka, samo da nam ne oduzmu zlato!"

Autor Mladen Šolak

Zaista čudna odluka nadležnih na Svetskom prvenstvu.

Izvor: David Damnjanovic / Pixel Media / Profimedia

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske postala je prvak sveta i evropskom srebru dodala u Dohi i svetsko zlato, čime se istakla kao glavni kandidat i za olimpijski tron u Parizu. Ekipa Ivice Tucka u finalu je pobedila Italijane na penale, spasivši se poraza golom Rina Burića pet sekundi pre kraja, na peterce je savladala i Francusku u polufinalu, a posle tako velikog uspeha, izostala su individualna priznanja, koja su Hrvati bez dileme zaslužili.

Tako su nadležni u FINA odlučili da Hrvat Marko Bijač nije najbolji golman turnira, već je to Italijan Marko Del Lungo, koji je imao sedam odbrana u finalu (39 odsto odbranjenih šuteva). Hrvat je u meču za titulu imao devet odbrana (45 odsto). Takođe, Italijan je proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira. MVP je Frančesko Di Fulvio, sa 18 postignutih golova, dok je isti broj pogodaka postigao i hrvatski vođa Loren Fatović, uz osam udaraca manje.

"Iako je Hrvatska osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, nijedna od dve pojedinačne nagrade koju je Fina dodeljivala nije otišla u njene ruke, već u ruke - Italijana. Suludo, moramo priznati... Samo da nam na putu kući i zlato ne oduzmu...", objavio je hrvatski portal "24 sata".

Podsetimo, reprezentacija Srbije ponovo je stala u četvrtfinalu i nije osvojila medalju ni na ovom velikom turniru, kao ni na jednom od olimpijskog zlata u Tokiju 2021. godine. "Delfini" su posle subotnjeg poraza šesti na svetu.

(MONDO - M.Š)