Ostali sportovi

CRNA GORA SA HRVATICOM I AFRIKANKOM DOBILA SRBIJU: Šok gol za pobedu u poslednjem momentu!

Autor Nikola Lalović

Crna Gora je savladala Srbiju uz sjajnu igru dve rukometašice koje su naturalizovane.

Izvor: MN Press

Rukometašice Srbije su odigrale strašan meč u Zrenjaninu, ali je gol Itane Grbić u poslednjem minutu presudio da crnogorke pobede 31:30 (16:12). Nakon uvodnog vođstva od 1:0 za naš tim delovalo je da će bronzane sa prethodnog Eura lako do pobede pošto su nekoliko puta vodile sa pet golova razlike, ali uspeo je naš tim predvođen Anđelom Janjuđević i Jovanom Jovović da se vrati u meč.

U 48. minutu je uspela Srbija i da povede 24:23, a u poslednji minut se ušlo sa nerešenihm rezultatom. Kada se očekivao skok šut Jelene Despotović kada je pretio pasivan napad rivalima Itana Grbić je uzela loptu i posle varke dala gol za pobedu. U našem timu je na kraju najefikasnija bila Janjušević sa osam golova, Jovović je dala sedam, a po pet su imale Radosavljević i Stamenić. Kod Crne Gore najefikasnija sa devet golova bila je sjajna Matea Pletikosić sa devet golova. Ona je inače Hrvatica koja je prihvatila da igra za Crnu Goru. Osim nje tu je bila na golu i Armel Atingre, iskusna golmanka koja je debitovala u sastavu Bojane Popović. 

Plasman na Evropsko prvenstvo će direktno obezbediti prva dva tima na tabeli, a treći će morati da se nađe među najboljim trećeplasiranim kako bi se plasirale.Situacija u grupi je takva da je sa šest bodova Crna Gora već prošla dalje, druga je Srbija sa tri boda, koliko ima i Turska, a Bugarska je bez bodova. Naredni meč 3. marta naš tim igra na gostovanju u Podgorici. 

Crna Gora je posle odvajanja od Srbije 2006. godine uspela da privoli najveći broj kvalitetnih reprezentativki iz tog perioda da nastupa pod crnogorskom zastavom, a sada preko Budućnosti uspeva da pojača svoju selekciju. Matea Pletikosić je rođena u Sinju, a nakon pet godina u sastavu Budućnosti 2020. je počela da igra za selekciju Crne Gore i sa Crnogorkama je uzela bronzu na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

Sa druge strane iskusna čuvarka mreže Arnel Atingre rođena je u Obali Slonovače, a rukometom je krenula da se bavi u Francuskoj. Igrala je za brojne francuske klubove, a preko mađarske Albe stigla je u Budućnost 2020. godine. Bila je najbolja golmanka prvenstva Francuske 2013. i 2014. godine,a nastupila je za selekciju te zemlje na nekoliko velikih takmičenja. Sada je debitovala za svoj novi nacionalni tim. Pogledajte detalje njenog debija: 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: