Ostali sportovi

DOMINACIJA FERARIJA NA TRCI! Ovo godinama nismo videli u Formuli 1!

Autor Dušan Ninković

Slavni tim uspeo da pobedi Maks Ferstapena, koji nije završio trku.

Izvor: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Treća trka u novom šampionatu Formule 1 donela je spektakl na stazi Albert Park u Melburnu, gde su prva dva mesta zauzeli vozači Ferarija - pobednik Karls Sajnc i drugoplasirani Šarl Lekler! Iako smo prethodnih sezona - pa i na početku ove - navikli da gledamo pilote Red Bula na najvišim stepenicima postolja, treća trka u sezoni možda bi mogla da nas ubedi da ovogodišnji šampionat neće biti "dosadan" poput prethodnih.

Iako je Maks Ferstapen imao pol-poziciju u Melburnu, Ferari se potrudio se da mu pokvari impresivan niz sa dve pobede i najbolja rezultata u kvalifikacijama. Nakon pobeda u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, aktuelni svetski šampion je u Melburnu zbog problema sa kočnicama obišao tek četiri kruga i bio jedan od samo dvojice takmičara koji nisu zabeležili plasman na ovoj trci. Drugi je bio Luis Hamilton koji je odustao nakon 17 krugova u Melburnu, pa je iz boksa mogao da odgleda kako njegov budući tim stiže do prve dve pozicije.

Pobeda španskog vozača dodatno dobija na značaju kada se zna da je prethodnu trku propustio zbog zdravstvenih problema. On je hospitalizovan, a zatim i operisan, tokom trkačkog vikenda u Saudijskoj Arabiji, jer je imao problema sa slepim crevom. Veoma brzo se oporavio i vratio u bolid, a pobeda u Melburnu stigla je kao nagrada za to.

Iza Karlosa Sainca juniora našao se njegov klupski kolega Šarl Lekler, a zatim Meklarenov tandem Lando Noris - Oskar Pjastri. Tek na petom mestu bilo je prostora za Serhija Pereza u bolidu Red Bula, dok su mesto među deset najboljih zauzeli još i Fernando Alonso, Lens Strol, Juki Cunoda, Niko Hulkenberg i Kevin Magnusen.

Nakon prve tri trke u šampionatu Maks Ferstapen ima 51 bod, Šarl Lekler je drugoplasirani sa 47, a Serhio Perez na trećem mestu ima samo bod manje. Veoma blizu vrha je i Karlos Sainc junior koji ima 40 bodova, a gotovo je izvesno da ćemo među njima četvoricom tražiti novog svetskog šampiona. Jasno je, Maks Ferstapenu se daju ubedljivo najveće šanse da odbrani titulu koju je osvajao u prethodne tri godine.

Najbrži karavan na svetu nastavlja se trkom na stazi Suzuka u Japanu koja je na programu 7. aprila, a zatim slede Šangaj i Majami pre nego što najbrži bolidi stignu u Evropu. Ove godine će se voziti čak 24 trke u šampionatu koje se završava tek početkom decembra, na stazi Jas Marina u Abu Dabiju.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: