Ostali sportovi

ČUDO U FORMULI 1 - MAKS NIJE POBEDIO! Imamo novog šampiona, njegovog najboljeg prijatelja

Autori Mladen Šolak Milutin Vujičić

Lando Noris iz Meklarena došao do svoje prve pobede u karijeri u Formuli 1.

Izvor: BEAUTIFUL SPORTS/Erlhof / imago sportfotodienst / Profimedia

Britanski vozač Lando Noris upisao je svoju prvu pobedu u karijeri u Formuli 1! To je učinio na Velikoj nagradi Majamija i to nakon nimalo ubedljivih izdanja u "sprintu" i kvalifikacijama, pa je do šampionskog podijuma došao iako je počeo iz trećeg reda, kao petoplasirani. Ni sam start mu nije išao na ruku, izgubio je poziciju nakon "kamikaza" poteza Pereza, ali je strpljivo "čuvao" gume i dočekao svoju šansu života u 28. krugu.

Tada ga je sreća pogledala, iskoristio je incident Sardženta i Magnusena i promenio je prvi i jedini put gume, pre izlaska vozila bezbednosti ispred njega. Kada je završen "sejfti kar", uspeo je da odbrani poziciju ispred Maksa Ferstapena i sledećih 25 krugova odvezao je savršeno, ostavljajući svog velikog prijatelja i rivala na osam sekundi iza njega.

Landu Norisu je ovo prva pobeda u sedmoj sezoni u Formuli 1 kojom je "skinuo" veliko breme, konačno ispunjavajući potencijal o kome se godinama priča. Imao je već nekoliko puta priliku da dođe do pobede, pamtimo i onu kišu u Rusiji, kada mu sreća nije išla na ruku, ali ovoga puta ga je pogledala - dovoljno da pobedi najboljeg na svetu koji (konačno) nije delovao kao nepobediv.

Kao treći kroz cilj prošao je Šarl Lekler iz Ferarija, a za njim klupski kolega Karlos Sainc. U "bodovima" su završili Serhio Perez, Luis Hamilton, Juki Cunoda, Džordž Rasel, Fernando Alonso i Esteban Okon.

(MONDO - M.V)

BONUS VIDEO: