"NA DANAŠNJI DAN, KLUB SE GASI!" Deset dana pred početak sezone prvak Evrope prestaje da postoji!

ŽRK Budućnost je u nezavidnoj situaciji i legendarna Maja Bulatović je govorila o tome.

Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Nakon vesti da je ženski rukometni klub Budućnost u velikim finansijskim problemima pošto je ostao bez glavnog sponzora sada iz Crne Gore dolaze vesti da se dvostruji šampion Evrope gasi! Ekipa koje je 2012. i 2015. godine osvojila Ligu šampiona je pred početak sezone u bezizlaznoj situaciji. Nekadašnja legendarna rukometašica ovog kluba Maja Bulatović koja je skoro 20 godina nosila dres Budućnosti sada ističe da je klub praktično ugašen. 

"Na današnji dan klub se gasi. Nažalost, nije ni prvi ni poslednji, ali to je sudbina koja nas je sačekala", rekla je ona za "Dan", kao visoka funkcionerka kluba pa nastavila: "Deset dana pred okupljanje ekipe za početak nove sezone ostali smo bez glavnog sponzora i klub je u nezavidnoj situaciji. Problemi su veliki, a u minulih nedjelju dana pokušali smo da minimiziramo troškove i da raskidamo ugovore, jer nemamo uslova da platmo bilo šta. U nečemu smo uspeli, ali u mnogo toga ne. Problem je još veći ako se zna da je napravljen plan priprema, da je ekipa trebalo da obavi prvi deo na Jahorini (50 odsto sredstava uplaćeno), da smo prijavili nastupe na turnirima, da su kupljene avionske karte."

Klub čija je dominacija počela još u doba SFRJ gde su osvojene četiri titule krajem osamdesetih i početkom deevedesetih osvojio je sve titule u šampionatima SR Jugoslavije ui Srbije i Crne Gore, kao i sve titule u prvenstvima u crnogorskim šampionatima. Povodom cele situacije oglasio se i "Bemaks" koji je do sada bio sponzor. 

"Za nas kao društveno odgovornu kompaniju, koja pruža podršku sportu, kako pojedinačno, tako i klubovima i nacionalnim savezima, bila je čast što smo u prethodne tri sezone bili generalni sponzor brenda kao što je ŽRK Budućnost. Uspeli smo da rešimo nagomilane finansijske probleme, doprinesemo formiranju tima za narednu sezonu i klub ostavimo bez ijedne neizmirene obaveze iz prethodnih sezona, uključujući i nedavno završenu 2023/24. Sigurni smo da će klub uskoro dobiti novog sponzora i nastaviti da bude najbolji predstavnik crnogorskog rukometa i sporta na međunarodnoj sceni", naveli su iz kompanije "Bemax".

Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia 

Maja Bulatović ističe da klub pokušava da reši situaciju sa sadašnjim ugovorima igračica i da se smanje troškovi. Ipak to neće biti lako, a teško da će EHF to tolerisati i da će dozvoliti da Budućnost igra Ligu šampiona naredne sezone. 

"Ovih dana prave se aneksi ugovora, da prođemo bez penala i da budu slobodne u izboru nove sredine. Kako ćemo u tome uspeti, ne znam. Igračicama koje su trebalo da dođu treba da se saopšti informacija da nisu deo kluba, da su takođe slobodne. Jednostavno, klub se gasi, Mnogo je to složeno. Moraju se raskinuti ugovori koje je napravio "Bemaks", tačnije ugovori koje su napravile menadžerka Katarina Bulatović i trener Bojana Popović, koje su sklapale ekipu. Takođe, smatram da se svesno sa Milenom Raičević ušlo u tu tužbu, koja je kod EHF završena kako je završena. Hoće li Budućnost kao Vardar zbog duga biti izbačena iz Lige šampiona to ne znam, ali mi smo svemu naredni. Ponavljam, na današnji dan nemamo uslova da budemo učesnici Lige šampiona. Jednostavno, klub se gasi. Hoće li on igrati crnogorskoj ligi, ko će da ga vodi, ja ne znam ovog trenutka, ali imamo obaveze iz šestog i sedmog meseca prema zaposlenima i poveriocima koje moramo da regulišemo. Igračicama u ponedjeljak treba se saopšti da im se raskidaju ugovori, ali ja ne znam ko će to da to kaže, jer ja nisam finansijer", zaključila je Maja Bulatović.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Večiti derbi u rukometu  MONDO/Nikola Lalović