Evo kad Lazar puca za medalju Srbije i kakva su pravila: Sve se odigrava u tri faze

Pogledajte kakva su pravila za finale trostava u kome Lazar Kovačević želi da donese medalju Srbiji.

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Srpski strelac Lazar Kovačević boriće se za još jednu medalju Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu. U kvalifikacijama discipline 50m trostav malokalibarska puška, Lazar Kovačević je zauzeo peto mesto, samo zbog toga što je u poslednoj seriji, ali je i te kako u prva dva stava - ležeći i klečeći - pokazao da može do medalje.

Srbija je već osvojila zlatnu medalju u miksu 10m vazdušni pištolj koju su joj doneli Damir Mikec i Zorana Arunović, a već sutra ćemo saznati da li naše streljaštvo nastavlja "berbu" odličija u Parizu. Finale je na programu sutra od 09.30, a konkurencija će zaista biti paklena pošto se sem njega za medalje bore i sledeći takmičari: Liu Jukun iz Kine, Jon-Herman Heg iz Norveške, Sergej Kuliš iz Ukrajine, domaći predstavnik Lukas Bernard Denis Kriš, kao i poljski takmičar Tomaš Bartnik, Indijac Svapnil Kusale i Jirži Privratni iz Češke.

Interesantno da se među osam najboljih plasirala čak šestorica Evropljana, ali među njima nije svetski prvak Aleksander Šmirl (Austrija), koji je zauzeo 28. mesto. Najuspešniji Evropljanin u kvalifikacijama bio je aktuelni šampion Evrope Jon-Herman Heg (Norveška), dok se ni jedan od osvajača medalja u trostavu na OI u Tokiju, kada je bronzu osvojio Milenko Sebić, ne takmiči.

Kakva su pravila u finalu trostava 50m malokalibarska puška? Finale je, kao i kvalifikacije, podeljeno u tri faze. Prvih 15 metaka se puca iz klečećeg, drugih 15 iz ležećeg stava. U trećoj fazi, svaki finalista gađa po 10 metaka iz stojećeg stava, posle 10. ispadaju sedmoplasirani i osmoplasirani, a posle svakog narednog hica po jedan takmičar. Prvoplasirani i drugoplasirani finale završavaju 45. metkom. Takođe, rezultati iz kvalifikacija se ne prenose.

MK puška, trostav, kvalifikacije, muškarci: 1. Jukun Liu (Kina) 594, 2. Jon-Herman Heg (Norveška) 593, 3. Sergej Kuliš (Ukrajina) 592, 4. Bernard Lukas Kris (Francuska) 592 (35), 5. Lazar Kovčević 592 (33), 6. Tomaš Bartnik (Poljska) 591, 7.Svanpil Kusale (Indija) 590, 8. Petr Nimburski (Češka) 590...

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Himna Bože pravde na Olimpijskim igrama, zlato za Zoranu i Mikeca  RTS/Screen Recorder