Bomba - jedan od najvećih ikad selektor Crne Gore: Oterali Hrvata, doveli dvostrukog šampiona sveta!

Didije Dinar je preuzeo rukometnu selekciju Crne Gore!

EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Kakva bomba u regionu! Crna Gora je posle odlaska Vlade Šole sa mesta selektora nacionalnog tima našla novo rešenje i to je Didije Dinar! Jedan od najpoznatijih rukometaša svih vremena dolazi na mesto selektora Crne Gore kao trener Ivrija, a debitovaće kao selektor na meču sa Finskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 6. novembra. 

"Na klupu "lavova" stiže najtrofejniji stručnjak koji je bio selektor Crne Gore, ne samo u rukometu, nego verovatno i u svim ekipnim sportovima nakon obnove nezavisnosti, jer je biografija sadašnjeg trenera francuskog Ivrija impresivna, kako igračka, tako i trenerska.  A kakvo ime dolazi na klupu prve crnogorske reprezentacije koja je nakon obnove nezavisnosti izborila nastup na nekom velikom takmičenju, teško je opisati u samo nekoliko rečenica. Poznat po nadimku "Stena", jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta svih vremena, kao član jedne od najtrofejnijih generacija u istoriji rukometa, osvajao je zlato na sva tri velika takmičenja", navodi se u saopštenju Rukometnog saveza Crne Gore.

Dinar je deseti selektor Crne Gore, a za sada sigurno najveće ime na klupi. Bio je svojevremeno i selektor Francuske, a najviše ga pamte po impresivnoj igračkoj karijeri. Osvojio je dva olimpijska zlata sa Francuskom 2008. i 2012. godine, šampion sveta je bio tri puta 2001. 2009. i 2011. godine, a prvenstvo Evrope je osvojio 2006. i 2010. godine. Ima dve bronze sa Mundijala i jednu bronzu sa Eura. Rođen u Gvadalupeu igrao je za Dižon, Monpelje, Sijudad Real, Atletiko Madrid i PSŽ, a u karijeri ima četiri osvojene Lige šampiona, šest titula u Francuskoj i pet u Španiji.

EPA-EFE/OLE MARTIN WOLD 

Kada je završio sa igračkom karijerom bio je pomoćni trener Francuske tri godine, a zatim i selektor od 2016. do 2020. Vodio je i Saudijsku Arabiju i ima tri medalje sa velikih takmičenja sa "trikolorima" u generaciji u kojoj su bili Nikola i Luka Karabatić. Trener Ivrija je od 2023. godine, a za sada nema naznaka da će nekadašnji sjajni pivot morati da se odrekne klupskog angažmana već deluje da će dva posla raditi paralelno. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

RUKOMET Srbija ispustila pobedu protiv Islanda  Arena Sport