Najbolja svih vremena kreće po istoriju: Amerikanka će uraditi što niko nikada nije!

Trkom u Zeldenu počinje nova sezona Svetskog kupa u alpskom skijanju, a Mikaela Šifrin će biti centralna tema.

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT/KEYSTONE

Američka skijašica Mikaela Šifrin pokušaće tokom predstojeće sezone u Svetskom kupu da uradi nešto što nikome ranije nije pošlo za rukom - apsolutna rekorderka po broju pobeda na stazama širom sveta ima jedinstvenu priliku da uskoro proslavi i 100. trijumf, što bi bila nova stranica u istoriji ovog sporta.

Mikaela trenutno ima 97 pobeda u Svetskom kupu i deluje da je samo pitanje trenutka kada će postati prva u istoriji sa trocifrenim brojem pobeda. Njeni najbliži pratioci već dugo su penzioneri, pa je jasno da će Amerikanka koja poslednjih godina obara rekorde bez prevelikog pritiska moći da stigne do jednog veoma važnog rekorda.

Pre rekorda koje i dalje postavlja Mikaela Šifrin najuspešnija dama u Svetskom kupu bila je druga Amerikanka, od 2019. godine penzionisana Lindzi Von sa 82 pobede. Njen impresivan rezultat Šifrin je nadmašila još početkom januara 2023. godine, a od tada je preskočila i slavnog Ingemara Stenmarka koji je sa 86 pobeda bio najuspešniji alpski skijaš u obe konkurencije.

Kada se pogleda ka aktivnim skijašicama koje pokušavaju da se takmiče sa Mikaelom Šifrin, nijedna od njih nije blizu da ugrozi rezultate neverovatne Amerikanke. Lara Gut Behrami, upruga nekadašnjeg švajcarskog fudbalera Valona Behramija, ima 45 pobeda u Svetskom kupu, Čehinja Petra Vlhova 31, a Italijanke Federika Brinjone i Sofija Gođa 27, odnosno 24 trijumfa. Sve je to daleko od Amerikanke koja je samo u jednoj - svojoj najboljoj - sezoni ostvarila čak 17 pobeda.

Mikaela Šifrin je pet puta u karijeri osvajala Veliki kristalni globus, jednom je završila na drugom, a jednom na trećem mestu na tabeli. Osam puta je osvojila mali kristalni globus u slalomu, dva puta u veleslalomu i jednom u superveleslalomu. Takođe, veoma je uspešna bila i na svim drugim takmičenjima - na Svetskim prvenstvima osvojila je četiri zlatne medalje u slalomu, jednu u veleslalomu, jednu u superveleslalomu i jednu u kombinaciji. Pored toga su joj na Svetskim prvenstvima pripale još četiri srebrne i tri bronzane medalje! Na Zimskim olimpijskim igrama ima zlatnu medalju u slalomu i zlatnu medalju u veleslalomu, kao i srebro u kombinaciji.

Priliku za popravljanje svojih istorijskih dostignuća Mikaela Šifrin imaće na prvoj trci u novoj sezoni. Na stazi u Zeldenu, seocetu na zapadu Austrije, gledaćemo veleslalom. Amerikanki se daju veoma dobre šanse da sezonu započne trijumfom i to na stazi koju je već dva puta uspela da pokori - 2014. i 2021. godine.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Skijalište Bansko u Bugarskoj   Privatna A