Španski teniser godinama ima problema sa ovom bolešću, ali je ona specifična i simptomi se pojavljuju tek u kasnijem životnom dobu. Zbog toga bi u finišu karijere Rafael Nadal mogao mnogo teže da se kreće nego što je to bio slučaj kad je bio na vrhuncu i važio za jednog od najspremnijih sportista na svetu.

U pitanju je Miler-Vajsova bolest koja napada kosti stopala, odnosno središnji deo tog dela tela, što izaziva velikim bol pri pokretima!

Rafael Nadal je još davno saznao da boluje od Miler-Vajsove bolesti, pošto su lekari njegove povrede iz 2005. godine povezali upravo sa tim. Ipak, kako je on tada bio daleko mlađi, nisu mogli da otkriju to pre nego što se bolest manifestovala na stopalu slavnog španskog tenisera.

''Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava'', pričaju lekari za španske medije.

Misteriozna bolest koja je dugo prisutna, ali se kasno ''otkriva'' na primeru iz Španije uglavnom pogađa domaćice i fizičke radnike iz ruralnih sredina, mada je primetno i da se veliki broj obolelih u ranoj fazi života bavio nekim sportom.

Ukoliko se bolest ne shvati ozbiljno, pogoršanjem situacije može doći i do preloma kosti stopala, što zahteva dugotrajan oporavak. Za ovu fazu Nadalove karijere to bi bila katastrofa, jer pred njim nema još mnogo vremena u vrhu svetskog tenisa, pa bi duga pauza dala priliku mnogim mladim teniserima da ga prestignu na ATP listi.

Kao jedan vid ublažavanja bolova napominju se specijalno dizajnirana obuća sa posebnim ulošcima koji su prilagođeni kostima stopala, odnosno njihovom prirodnom položaju.

Do sada smo imali informacije samo o Rafinim bolovima u kolenu, ali se ispostavlja da su povrede nastale u tom zglobu samo posledica. Nadal od detinjstva ima probleme sa stopalima, što se kasnije prenelo, surovim treninzima, mečevima i konstantnim trčanjem po šljaci, na ostale delove tela.

Tokom prethodnih nekoliko dana Rafael Nadal je otkazao dva turnira na kojima je trebalo da učestvuje, a pitanje je kada ćemo ga naredni put videti na terena. Kako se bliži njegov omiljeni deo sezone, turniri na šljaci, možda će igrati tek za mesec dana.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.