Ostao je još jedan korak do istorije. Prvi reket sveta ima još jedan stepenik, a onda će zvanično biti osvajač 20 grend slem trofeja, baš kao njegova dva najveća rivala Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Novak Đoković u nedelju od 15 časova boriće se protiv Matea Beretinija za šesti pehar na Vimbldonu. Prognoze za jedan od najvažnijih mečeva u karijeri srpskog asa za MONDO je izneo bivši predsednik Teniskog saveza Beograda, i nekadašnji selektor Dejvis kup selekcije Goran Bubanj.

Ako upitate proslavljenog trenera da li Novak izlazi sa londonske trave u finalu kao pobednik, on ne gaji sumnje! Njegov optimizam daje razlog više da Srbija prati taj meč, u kojem je Đoković neprikosnoveni favorit.

"Ne da se nadam, nego sam skoro uveren da će Novak da osvoji trofej! Da će biti lako - neće, ali Novak nas i nije naučio na to da lako dobija, nego da dobija. To što se mi nerviramo dok ga gledamo to je nešto drugo", siguran je Bubanj u šampiona.

Teniski stručnjak daje prednost Đokoviću u svakom smislu, ali naglasio je i jedan "problem" sa kojim se Srbin nosi.

"On je u svakoj varijanti bolji od svog protivnika, ali postoji opterećenje zbog tog rekorda ka kojem on ide i to je osnovni teret koji stoji na Novaku, sve ostalo je na Beretiniju. Ne sumnjam da će Novak pokazati ono što od njega očekujemo i da će pobediti", nema sumnje čuveni trener.

Nekadašnji selektor osvrnuo se na publiku u Londonu, koja tokom godina, a i tokom ovogodišnjeg Vimbldona nije znala dovoljno da nagradi najboljeg tenisera sveta. Bilo je provokacija, Novak je besneo, ali Bubanj smatra da je to upravo zbog te nadmoći koju poseduje prvi reket sveta.

"Naravno, uvek nam je neprijatno kada navijaju protiv Novaka, ali ako se izmaknemo iz te pristrasne uloge da je Novak naš i da navijamo za njega treba imati u vidu da publika koja dođe na stadion traži maksimum. Ako Novak dobija i lako dobija, logično je da su oni za protivnika koji je u nekom inferiornom položaju,a sa druge strane navijaju da se taj meč produži", objasnio je stručnjak.

undefined Novak Đoković Šapovalov

Veruje da se slična stvar dešava i kada Đoković igra protiv Rodžera Federera.

"Druga stvar su mečevi kada je Federer bio protivnik, koji je opšti miljenik. Ali, po istom principu u nekim situacijama je bio slabiji od Novaka. To je Novaku sa jedne strane bio teret, a poslednjih godina mu je to dodatna motivacija", istakao je Bubanj.

Novakov protivnik je Mateo Beretini, Italijan vrele krvi koji ne krije emocije na terenu, a znamo da i Srbin često plane. Na pitanje da li ćemo obojicu tenisera videti kako prikazuju čitavu paletu emocija u finalu, Bubanj veruje da će tako biti.

"Sigurno, dosta zavisi i od toga kakav će otpor Beretini da pruži. Ne sumnjam da će u početku to biti dramatično teško, ali u prethodnom meču protiv Hurkača je bio ubedljivo bolji dva seta i onda je odjednom u taj brejku ušao u krizu, video se strah, nervoza i počeo je da pravi greške. To je ono što je Novakova vrlina. On svojom igrom sačeka taj momenat kada igrači počnu da greše i bukvalno ih tu natera da oni sami sebe pobede", objasnio je bivši selektor.

goran bubanj intervju o novaku djokovicu
MN Press 

Svetski broj jedan na turu nema konkurenciju kada je mentalna snaga u pitanju, a Bubanj je istakao još jednu bitniju osobinu od toga, a ima je Đoković.

"Nije to ono samo što mi mislimo - mentalna snaga, pa on sad u nekim teškim situacijama udari jače. Ne, on je taj koji zna da ima još deset mogućnosti i oružja na raspolaganju. To je strpljenje. To je ono što nas sve nervira, što on sad ne pukne, ne zabije neku loptu, a on samo igra, igra i čeka, a onda vidite protivnika kako počinje da greši", objasnio je Bubanj.

Nakon pobede protiv Martona Fučovića u četvrfinalu, novinar je upitao Novaka kako je to biti loš momak, zatim su nakon polufinala Đokovićevu najvatreniju navijačicu Džuli pitali zašto ne vole Srbina. Sve češće se dešava da mediji grade pogrešnu sliku o prvom reketu sveta.

"On je konstatno izložen tome. Jedno je provokacija novinara koji konstantno traži ekskluzivu, ali on je često bio izložen tome. Stvarale su se priče koje nemaju veze sa životom, a sa ciljem da se on poremeti. Toga je u Britaniji sada manje, zato što pre svega nema Mareja, ali i dalje je primetno", rekao je Bubanj.

Da može da razgovara sa Novakom, teniski stručnjak rekao bi mu da igra isti tenis, ali agresivnije!

"Da igra kao i do sada, strpljivo, da gradi poene, bez žurbe, a to je sve ono što on rutinski radi. Samo da bude za nijansu odlučniji kada ima brejk lopte. Ovaj momenat je nezgodan, Beretini ima dobar forhend, mora da igra za nijansu riskantnije nego do sada", objasnio je bivši selektor.

Ako ga upitate za procente kojima bi prognozirao finale, sve će biti jasno.

"Sto posto dobija. Mi očekujemo težak otpor, a može da prođe mnogo lakše. Beretini može da izgori. Naravno, može da se pretvori u rovovsku borbu koja će da traje pet sati. Koju god varijantu da izaberemo, ne vidim mogućnost da Beretini dobije. Da bi dobio Novaka mora da pobedi 3:0. Svaki Novakov set je pobeda", zaključio je pred veliko finale Vimbldona Goran Bubanj za MONDO.