/Piše: Goran Arbutina, mondo.ba/

Opština Srbac u Republici Srpskoj odavno je poznata po živinarstvu i tekstilnoj industriji, ali bi sada mogao da je proslavi i Novak Đoković!

Najbolji svetski teniser dobio je u tom mestu skulpturu u prirodnoj veličini i to od drveta, a za sve je zaslužan njegov veliki fan, Dušan Lepir (77).

Penzionisani nastavnik matematike već dve i po decenije bavi se izradom eksponata od drveta, a njegova kolekcija sa više od 500 primeraka sredinom ovog meseca dobila je možda i najvredniji – Novaka Đokovića u prirodnoj veličini.

Vredni i energični umetnik iz Srpca, kome bismo dali bar deceniju manje, ako ne i više, tokom proteklih 25 godina od drveta koje je pronalazio u prirodi izrađivao je figure ljudi, životinja, posebnu kolekciju "Šanpirovih zavrzlama", pa i erotsku kolekciju drvenih eksponata, ali u međuvremenu na sveetskoj sceni se pojavio Novak Đoković i vrlo brzo popeo do najvećih visina.

"Pošto je Nole kao mlad brzo napredovao i postao prvak sveta, tako je postao naš najbolji ambasador i ja sam ga, dabome, kao patriota odmah prihvatio i zavolio. Počeo sam da ga revnosno pratim u svim mečevima i vrlo brzo sam postao totalni obožavalac. Ali to sam primio toliko emotivno da sam sagorevao i kad pobeđuje. Pa i kad pobjeđuje ne mogu odgledati kompetne mečeve nego izađem da prošetam, da splasnem. A kada izgubi – Bože sačuvaj, to je katastrofa! Po tri noći ne spavam!"

Novak Đoković skultpura od drveta dva metra autor Dušan Lepir dao intervju za MONDO
MONDO/Vedran Ševčuk 

Na ideju da napravi Novaka Đokovića u prirodnoj veličini došao je pre pet godina, ali u međuvremenu nije uspeo da nađe adekvatan materijal, pa je napravio samo manju figuru, koju je prošle godine trebalo da uruči srpskom teniseru u Banjaluci, ali je sve pokvarila korona zbog koje svetski broj jedan nije mogao da dođe.

Međutim, planovi su oživeli tokom ovogodišnjeg Australijan opena, odnosno finalnog meča sa Danilom Medvedevim. Temperamentni Lepir kaže da je znao da će to biti napet meč, pa nije mogao da gleda, već je umesto toga otišao da šeta obližnjom planinom Motajicom, gdje je naglas “razgovarao” sa Novakom.

"U jednom trenutku sam poželio da mu pomognem, podigao sam glavu i ruke u nebo i zvao ga i želeo da mu pomognem i psihički i fizički. Da li je to bilo moguće, ne znam, ali znam da sam mu tog trenutka dao obećanje – Nole ako danas pobediš, napraviću te u prirodnoj veličini"!

Svestan je da bi njegov razgovor u šumi mnogima izgledalo čudno, ali njegovoj sreći nije bilo kraja. Kada se vratio kući, čuo je od sina da je Đoković savladao Rusa i osvojio prvi gren slem sezone.

Tog 21. februara se odmah bacio na izradu skulpture od divljeg jasena kojeg je našao oborenog u šumi. Nije to bio idealan materijal jer je bio pun vlage, morao je nešto i da popunjava zdravijim drvetom. Koristeći sekire, testere, dleta, turpije, šmirgl papir, a od električnih uređaja brusilicu i bušilicu, nakon gotovo osam meseci, 12. oktobra, simbolično na dan opštine Srbac završio je skulpturu visoku preko dva metra i tešku preko 100 kilograma.

I to u onoj pobedničkoj pozi koju je nazvao "Kolosalni Nole – div".

Novak Đoković skultpura od drveta dva metra autor Dušan Lepir dao intervju za MONDO
MONDO/Vedran Ševčuk 

"Ja Novaka Đokovića vidim kako ga vi sad vidite. Ja se izjašnjavam da sam ga napravio u prirodnoj veličini, međutim, realno odstupa prema višem. Novak Đoković je visok 186 a ovaj Nole je visok 2,08. Nisam ga vagao, ali cenim da ima 110 kilograma. Zato dole piše Kolosalni div, jer ja Noleta vidim kao diva".

Prvobitni plan bio je da svom Noletu doda teniski reket iz prodavnice sportske opreme, ali kako je posao odmicao, uvideo je da to neće biti moguće, pa je na kraju izradio drveni reket koji je verna replika, sa španom, znakom Novaka Đokovića, te sitnim potpisom ŠP na amortizeru, koji simbolizuje njegov umetnički potpis "ŠanPir" (kombinacija autorovog imena i prezimena).

"Ja sam zaista mislio da neće biti problema za reket, kad napravim skulpturu da odem i kupim reket u prodavnici. Međutim, taj profesionalni reket je za njega malen. On mora da bude u proporciji. I onda sam odlučio da pravim drveni reket. On me namučio makar upola koliko celi Nole. Veoma sam zadovoljan reketom. Ovo je po mom mišljenju danas najveći reket na zemaljskoj kugli".

MONDO/Vedran Ševčuk .

Za njegovog Noleta pročulo se čim je krenuo sa izradom i već je imao zainteresovanog kupca.

Skulpturu ipak, nije prodao, jer kako kaže, ljudi ne znaju da cene koliko to vredi pa nije ni želeo da se cenka. Malu figuru koju je namenio kao poklon srpskom teniseru će sigurno uručiti Novaku Đokoviću, a na kraju razgovora za MONDO otkrio je i kakvu bi sudbinu voleo da dobije njegova skulptura "Broja jedan".

"Ako se pojavi kupac koji je zaista zainteresovan, dabome da mu moram saopštiti cenu, ali ja bih volio da se ne pojavi nijedan takav pre Noleta, jer po mom mišljenju, najprimerenije je da ova figura bude u Fondaciji Novaka Đokovića. JU tim prostorijama bi ova skulptura trebala da bude. Pa ću čekati to", zaključio je Lepir u intervjuu za MONDO.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.