Srpski teniser Novak Đoković uskoro će saznati da li može da ostane u Melburnu i nastupi na Australijan openu pošto se konačna presuda u njegovom slučaju očekuje u toku noći između subote i nedelje.

Đokoviću večeras u 23.30 počinje suđenje na kome njegovi advokati pokušavaju da ospore odluku ministra Aleksa Houka. Prema njegovoj odluci, Đokoviću je oduzeta viza za Australiju zbog "javnog interesa", međutim postoje indicije da advokati srpskog tenisera imaju dobre šanse.

Najveći razlog leži u činjenici da je obrazloženje ministra Aleksa Houka potpuno besmisleno, odnosno u njemu postoji previše kontradiktornosti koje Novaku idu na ruku.

Tako je recimo ministar Houk opisao Novaka Đokovića kao "nevakcinisanu osobu visokog profila koja je javno pokazala da se protivi vakcinaciji", što je britanski novinar Oliver Braun, glavni urednik Telegrafa, odmah osporio. To daje nagoveštaj da bi isto mogli da urade i advokati.

Australija se "boji" da bi Novak Đoković svojim prisustvom u Melburnu imao "loš uticaj na ljude koji se nisu vakcinisali", odnosno izražavaju bojazan da će drugi slediti njegov primer i neće se vakcinisati.

Razlog zbog kog je to besmisleno prvo leži u tome da je Đoković tokom turnira u Beogradu prošle godine organizovao vakcinaciju tenisera, dok su se druge zemlje mučile sa vakcinom, ali nije samo to "rupa" u celoj priči, postoji nešto što je možda i zanimljivije.

U Melburnu je trenutno vakcinisano (dve doze) 93% stanovništva starijeg od 12 godina, pa kako bi Novak promenio stav tako malog broja ljudi, koji se još nisu vakcinisali?


"Potpuno je besmislen argument da će Novakovo prisustvo ohrabriti ljude da zanemare zdravstvene savete i ne vakcinišu se", napisao je Oliver Braun na svom Tviter profilu i mnogima "otvorio oči" pošto nisu u prvi mah primetili na čemu je to ministar za imigracije bazirao svoju odluku.

Na sve to, ministar za imigracije Aleks Houk u istom dokumentu poručuje da "nije velika verovatnoća da Novak Đoković nekoga zarazi pošto ne spada u rizičnu grupu koja prenosi virus".

Anketa

Hoće li Novak igrati na Australijan openu?


"Koristeći gore navedene pretpostavke možemo da potvrdimo da je Novak Đoković bio zaražen koronavirusom, pa iako je nevakcinisan, ovo znači da je zaštićen od koronavirusa tokom narednih nekolko meseci. Njegov negativan test koji je dobio 22. decembra takođe govori da je preležao virus i da ima antitela. Nije velika verovatnoća da bude opasan, tako da cenimo da on nije rizik po stanovnike Australije", stoji u zvaničnoj sudskoj dokumentaciji.

Podsetimo, o ostanku Novaka Đokovića odlučivaće tročlano veće sudija, što je odlična vest za srpskog tenisera, dok je lepo i to što je glavni među njima O'Kalahan veliki ljubitelj "belog sporta".

Samo da ne bude cunamija zbog kog je u većem delu Australije uključen crveni alarm.

Profimedia Novak Djokovic, trening u Australiji

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.