Na današnji dan pre tačno 55 godina, 4. jula 1977. godine Jugoslavija je slavila svoju prvu grend slem titulu! Na Rolan Garosu je u finalu jedna devojka iz Maribora uspela da dostigne uspeh koji je ova država nakon toga čekala sve do 1990. godine i pojave Monike Seleš!

Mima Jaušovec je tada savladala Florentu Mihai iz Rumunije sa 6:2, 6:7, 6:1 i uspela da uzme svoju jedinu grend slem titulu u singlu. Na isti datum šest godina kasnije ponovo je igrala finale u Parizu, ali tada je Kris Evert bila bolja od nje sa ubedljivih 6:1, 6:2. 

Ipak nije to ostala jedina grend slem titula teniserke iz Maribora! Ona je 1978. godine uspela u paru sa Rumunkom Virdžinijom Ružiči da osvoji Rolan Garos pobedom nad Lesli Tarner Bouri i Gail Šeruf u finalu. U paru sa njom je i naredne godine bila u finalu, ali nije uspela da osvojii novu titulu.

A ovo je bila prva od 31 titule na grend slemovima koliko su uzeli učenici Jelene Genčić! Mima Jaušovec je bila njen prvi uspešan đak, a kasnije je Genčićeva videla potencijal u Novaku Đokoviću, koji je uspeo da dođe do čak 20 grend slem titula.

Mima Jaušovec je završila karijeru 1988. godine, a najviše što je dogurala na VTA listi je šesto mesto u martu 1982. godine. Nakon kraja karijere imala je neuspešan izlet u politiku, a sada je na čelu slovenačke ženske teniske reprezentacije.