Rafael Nadal osvojio je Rolan Garos pobedom protiv Norvežanina Kaspera Ruda u finalu, 6:3, 6:5, 6:0. Na taj način, Španac je osvojio svoj 22. grend slem trofej i dodatno je umakao Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru, koji dele drugo mesto na "večnoj listi", sa po 20 pehara.

Rafin uspeh deluje još impresivnije ako se uzme u obzir da se čitavog proleća mučio sa povredom stopala, da je govorio kako jedva hoda i da je imao velike probleme. Međutim, ponovo je na Rolan Garosu zaigrao kao preporođen, "punim gasom" savladao i Novaka Đokovića u četvrtfinalu, potom je protiv Saše Zvereva u polufinalu igrao dok se Nemac nije povredio (krajem drugog seta), a onda je u finalu preslišao svog učenika.

Rud je živeo i učinio na Nadalovoj akademiji, upijao od njega znanje, ali je i dalje predaleko od nivoa na kojem je Španac, pogotovo na Rolan Garosu, koji je osvojio rekordni 14. put.

Tiktok/Jean-Francois Badias/AP Nadal

"Ja nisam povređen, ja sam igrač koji živi sa povredom. To je nešto što je prisutno i nažalost iz dana u dan je teško, iskreno. Teško mi je ponekad da prihvatim ovu situaciju", govorio je Nadal nakon što je u Rimu izgubio od Denisa Šapovalova. Ipak, u Pariz je potom došao potpuno spreman i pucao je od snage. Na kraju se ispostavilo da je finale odigrao protiv Novaka, kako je i bilo prognozirano pri formiranju žreba.

Nadal je i u osmini finala imao veće napore nego u poslednja dva meča na turniru. Tada ga je Kanađanin Feliks Ože-Alijasim primorao da odigraju svih pet setova, a Španac je u petom trijumfovao 6:3 i zakazao spektakl protiv Novaka. Kada je preskočio te dve prepreke, uradio je najveći deo posla oko osvajanja svog omiljenog turnira.