Ukrajinski teniseri Aleks Dolgopolov i Sergej Stahovski stavili su se na raspolaganje otadžbini čim je počeo rat u Ukrajini, a koristili su i svoju popularnost kako bi prijatelje i kolege zamolili za pomoć. Takođe, bili su i vrlo glasni u kritikama svih onih koji nisu dali otvoreno podršku Ukrajini, dok istovremeno stižu da daju i intervjue uživo sa ratišta, u kojima obaveštavaju narod kako i dokle se napreduje u odbrani zemlje.

"Svuda su miševi, nije bilo toaleta, koristili smo rupu, dok smo grejali i vodu da se okupamo...", rekao je Doglopolov za britanski tabloid "Dejli Mejl" i dodao: "To je selo iz koga je većina ljudi pobegla, ostala je samo starija žena koja nam je davala grožđe. Odatle smo išli u misije".

"Rat je potpuni haos", rekao je Aleksandar Doglopolov koji u ratu upravlja dronovima, a bez dlake na jeziku govori o stradanju ruskih vojnika: "Tenis me je spremio za život. Brzo se razmišlja i mogu da odlučujem pod pritiskom, ne paničim. Mnoge stvari koje sam naučio u tenisu - koristim u ratu. Svi smo mi adaptibilna stvorenja, prvo si u šoku, a onda se smiriš i radiš svj posao. Greške mogu da te koštaju života".

Dolgopolov je ispričao da do marta nikada nije držao pušku, a od tada je ispalio bar 10.000 metaka, dodajući da pored kontrole dronova - učestvuje i u borbama "prsa u prsa" na ratištu. Ali, dronovi su prioritet: "Moraš da budeš pametan da Rusi ne primete dronove. Komplikovano je. Znaš da oni hoće da te ubiju, a ti moraš njih. Nekada oni obore naše, nekada mi njihove... Vidim šta se dešava i morali smo da ubijemo neprijatelje iz druge jedinice koje su nam blizu. Ubijamo njihove ljude dronovima sa 50 ili 100 metara. Nisu pred tobom, ali i dalje moraš da ih ubiješ i da budeš pažljiv".