Novak Đoković je osvojio 22. grend slem pošto je pokorio Australiju i deseti put u karijeri. Sa tom pobedom, došao je do bodova koji su ga vratili na prvo mesto ATP liste, pa su tako ponovo gotovo svi rekordi u njegovim rukama. Ipak, to nekima nije dovoljno da priznaju da je najveći teniser svih vremena, tako da je na australijskom portalu "The Age" objavljen skandalozan tekst autora Endrjua Vebstera kome se objašnjava zašto IPAK nije Nole najveći, odnosno zašto mnogi to ne mogu da izgovore. 

U tekstu se prvo analizira koliko je reč "GOAT", koja je inače akronim engleske fraze Greatest of All Time (najveći svih vremena), postala bezvredna jer se svako malo koristi u novogovoru, pre svega na društvenim mrežama. Međutim, da biste bili zaista najveći svih vremena, potrebno je mnogo toga da postignete, recimo kao Novak Đoković u tenisu gde drži gotovo sve rekorde. Ipak, opet se ova laskava titula radije pripisuje Rafaelu Nadalu ili Rodžeru Federeru, pa je autor teksta pokušao da objasni zbog čega je to tako.

"Novak Đoković je jedan od malobrojnih sportista koji ima legitimno pravo da bude najveći svih vremena, ali mu se može zameriti toliko stvari da ne možemo da se nateramo da kažemo da je GOAT. Čak i njegova poslednji 'rez' protiv Stefanosa Cicipasa nije mogao da se potvrdi da je Đoković zaista najveći ikada. Bila je to njegova deseta pobeda na Australijan openu, izjednačio je Nadalov rekord od 22 grend slema, dakle ima elemenata da se priča o najvećem...", piše autor teksta i podseća na trenutak kada se Cicipas obratio posle poraza.

Profimedia Novak Đoković sa peharom

"Kada se Cicipas obratio i rekao da je Đoković jedan od najvećih u sportu, Srbi su počeli da zvižde i pre nego što je završio i rekao: 'Najveći je svih vremena koji je držao reket'". Dan pre je i na australijskoj televiziji bila diskusiju na ovu temu, sa panelom eksperata Kurijer, Vudbridž i Alkot, koji su rekli da bi Đoković okončao debatu o trci za najvećeg ikada", kazao je i objasnio da su se nizali komplimenti na račun Srbina, međutim to nekada nije dovoljno.

"Jesmo li i dalje toliko zaljubljeni u Federera i Nadala da ne možemo da priznamo da ih je Novak prestigao? Da li smo toliko ljuti zbog Đokovićeve samozaljubljenosti da ne možemo da prihvatimo da je toliko dobar? Ja nisam toliko ogorčen zbog Novakovih ludosti kao drugi, ali većinu dana sam potpuno ravnodušan. Vidim samo tenisera koji je nesposoban da prizna greške, koji se samo žali i kuka kako ga mediji predstavljaju na pogrešan način. Drama je potpuno prekrila Đokovićevu ličnost i moraš ponekad da se zapitaš da li ikada stane pred ogledalo i upita samog sebe: Možda je nešto i do mene?", navodi autor teksta sa portala "The Age".

Profimedia Novak Đoković i pehar Australijan opena.

U analizi njegove igre apostrofira se da "nema naročito izraženu vrlinu u igri", sem dvoručnog riterna bekhendom, dok se dodaje da je u Australiji izgledao kao zid protiv kog drugi pokušavaju da proguraju lopticu. To se očigledno ne dopada autoru koji bi želeo više da uživa u njegovom tenisu i već znate gde će to da ode…

"Nikada neće biti uživanje gledati Novaka kao što je to slučaj sa Federerom, koji je tenisu pristupio kao da je to nešto što može da se okači u galeriji slika. Nikada mu se neće diviti kao Nadalu koji je hrabro igrao i pored povreda i nikada nije dizao frku zbog toga, za razliku od Đokovića koji na taj način 'igra igrice' sa protivnikom. A i Đoković nikada neće biti popularan kao oni... Možete li da zamislite da su Nadal ili Federer osvojili deset titula na Australijan openu? Već bi ispred Melburn parka bila statua. Umesto toga, Đoković slavi tamo kao da je u školskom dvorištu, tražeći da pijani i bezobrazni navijači budu izbačeni. Oni ga ne poštuju, ali ne poštuje ni Novak njih", navodi australijski novinar i zaključuje za kraj:

"To ipak ne znači da ne bi trebalo da poštujemo njegove rekorde. Ako bude igrao još dve-tri godine, i daleko nadmaši Nadala, time se GOAT debata završava. Heroj je dobar koliko i njegovi protivnici negativci, ali Đoković je zlikovac koji ostaje bez heroja. Ako to nije ostareli Nadal, ko će ga onda zaustaviti?".

Anketa

Ko je najveći teniser svih vremena?